“Mijn doel is een team zodanig opstellen zodat eenieder optimaal kan presteren.”

Jelmer van Beek

Professioneel zeiler, schipper van team JAJO tijdens de Ocean Race

Viermaal per jaar organiseren wij voor het team het BBC College om te inspireren, iets te leren en aan te sporen persoonlijke uitdagingen aan te gaan. Susan van Koeveringe maakt een zorgvuldige selectie van inspiratiebronnen van mensen die ze heeft gezien, mee in gesprek is geraakt of iemand waarvan ze eerder een lezing heeft bijgewoond. Ze gaat voor aanvang van het BBC College in gesprek met de spreker.

Story

Jelmer van Beek is 28 jaar. Dit jaar was hij de jongste schipper tijdens de Ocean Race. De Ocean Race is een zeilwedstrijd en wordt door velen gezien als het langste en zwaarste professionele sportevenement ter wereld. Jelmer heeft samen met zijn team van tien zeilers, team JAJO, alles op alles gezet om een podiumplaats te behalen.

Wat is jouw motto? Wat drijft je elke keer weer de zee op te gaan?

De passie voor het water en de zee heb ik van jongs af aan. Mijn ouders hadden een zomerhuisje aan het water, dus daar ging ik altijd het water op. De Ocean Race was altijd een jongensdroom, om dat mee te maken en gedaan te hebben is waanzinnig. Samen beter worden, daar haal ik onwijs veel voldoening uit. Als team elke dag, met verschillende omstandigheden, op zee de uitdaging aangaan, dat is wat mij dagelijks drijft de zee op te gaan.

Hoe heb jij als schipper van team JAJO het verschil gemaakt tijdens de Ocean Race?

Ik ben allereerst blij dat we een heel goed team vormen, zeker in de zeilsport op zee is dat van belang. Op zee is er geen winkel, dus je moet het echt met elkaar doen. Er is niemand die je komt helpen. Het succes komt echt door het vertrouwen wat ik heb in de kracht van het team. Een onwijs goed team hebben, waarin iedereen de ruimte krijgt zijn of haar krachten in te zetten.

Wat zijn je persoonlijke doelen tijdens een wedstrijd?

Mijn doel is ervoor te zorgen dat alle tien de zeilers optimaal kunnen presteren. Mijn taak als schipper is dan relatief eenvoudig. Daarnaast probeer ik zelf elke dag drie of vier grote beslissingen te maken. Die beslissingen maak ik zo goed mogelijk en de rest vertrouw ik toe aan het team.

Wat is je nieuwe grote droom?

Mijn grote droom is om de hele wereld rond te zeilen, inclusief Kaap Hoorn. Het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, dat is een iconische plek in de zeilsport. Er zijn meer mensen op de Mount Everest geweest, dan dat er om Kaap Hoorn heen hebben gezeild. Het is extreem qua weer, heel veel wind en hele hoge golven. Prachtige condities, maar ook heel erg koud. Het is voor de meeste zeilers iets wat ze maar eenmaal in hun leven doen, zolang ik er nog niet ben geweest is mijn carrière niet compleet.

Wat ga je ons team vertellen tijdens het BBC College?

Ik ga vertellen over mijn avonturen, de Ocean Race en wat we tijdens de race hebben meegemaakt. Het zeilen tussen windmolenparken, de orka’s die we zijn tegengekomen, maar ook hoe de samenstelling van het team tot stand is gekomen. Uiteraard vertel ik ook over hoe we die tweede plek hebben behaald.  Bekijk de videopodcast van het interview hier.