Private Equity in Noord-Amerika nog steeds groter, maar Europa biedt kansen

25 maart 2022

Het totale beheerde vermogen, of assets under management (“AuM”), binnen private equity steeg eind 2020 door tot een recordhoogte van $6,5 biljoen. Het merendeel, circa 68%, heeft een investeringsfocus op Noord-Amerika dan wel Europa. Hoewel beide regio’s worden gezien als “mature markets” zijn de onderlinge verschillen aanzienlijk. Toch lijken juist deze verschillen kansen te bieden voor de Europese markt.

Bron: BB Capital analyse op basis van Preqin data

Met zo’n $3,2 biljoen AuM eind 2020 en een gemiddelde jaarlijkse groei van rond de 15%1 blijkt de Noord-Amerikaanse markt in absolute getallen nog altijd heer en meester als het gaat om de omvang van het private equity landschap. Europa is ‘slechts’ goed voor circa $1.2 biljoen AuM en een jaarlijkse groei van 11%1. Wanneer deze getallen worden afgezet tegen het BBP uit dezelfde regio’s, lijkt private equity in Noord-Amerika een dominantere rol te spelen: de AuM bedraagt omgerekend circa 14% van het BBP in Noord-Amerika2 terwijl de Europese private equity sector 5% van het BBP in Europa3 bedraagt. Om op gelijk niveau te komen met de Noord-Amerikaanse markt zou de private equity markt in Europa met $1.9 biljoen moeten toenemen – ruim een verdubbeling dus.

Veel grote fondsmanagers deden in Noord-Amerika al in de jaren ’70 en ’80  van de vorige eeuw hun intrede, terwijl dit in Europa over het algemeen pas sinds de jaren ’90 op gang leek te komen. Hierin lijkt de Europese markt dus wat vertraagd ten opzichte van de Noord-Amerikaanse, iets wat een mogelijke verklaring biedt voor de relatief kleinere markt.

Om op gelijk niveau te komen met de Noord-Amerikaanse markt zou de private equity markt in Europa met $1.9 biljoen moeten toenemen – ruim een verdubbeling dus.

Europa en private equity gaan goed samen
De Europese markt heeft kwalitatief gezien een aantal onderscheidende kenmerken ten opzichte van de Noord-Amerikaanse markt die goed passen bij private equity. Zo biedt een meer versnipperd landschap, met veel verschillende landen, kansen voor internationale buy-and-build strategieën. Daarnaast kent de Europese markt relatief veel familiebedrijven, wat door private equity fondsen als interessante basis gezien wordt voor primaire buy-outs.

Mocht de Europese markt een vergelijkbaar of zelfs een nog sterker groeipatroon volgen dan de Noord-Amerikaanse markt, dan liggen er genoeg kansen. Europa is een high-potential met veel (groei)mogelijkheden.

Noten

1. Gemeten over periode dec-15 – dec-20

2. Som van BBP van de Amerikaanse Maagdeneilanden, Bermuda, Canada, Kaaimaneilanden, en de Verenigde Staten

3. Som van BBP van Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Faroe eilanden, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Groenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Isle of Man, Italië, Kosovo, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, Zweden,  Zwitserland

Insights

Met BB Capital Insights voorzien investment associates Aaron Bronneberg, Koen Cremers en Rick Weening u geregeld van analyses inzake ontwikkelingen binnen de private equity sector. Soms zoomen zij in op een bepaald onderwerp, of nemen zij juist afstand voor een beter overzicht. Het is maar net hoe zij hun inzichten het beste met u kunnen delen.

Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

Met BB Capital Fund Investments kunt u profiteren van de mogelijkheid om direct te investeren in een gespreide portefeuille met private equity beleggingen. Wij investeren uw individuele private equity vermogen onafhankelijk en langjarig in de private equity sector met een duurzaam hoog rendement van 10-15% per jaar. Meer weten over investeren in BB Capital Fund Investments?

Meer artikelen