“Private equity wordt als groeiende asset class een integraal onderdeel van een goed ingerichte beleggingsportefeuille.”

John Carter

Partner en CEO van Hollyport Capital

Susan van Koeveringe sprak tijdens de Annual General Meeting van Hollyport Capital op 11 juni in Londen met mede-oprichter en CEO John Carter. Eén van de initiators van wat hij noemt ‘housekeeping in private equity’. Hollyport is één van de fondsen waar het BB Capital Private Equity fonds in investeert. 

Story

U noemt Hollyport de ‘housekeepers’ van de private equity-industrie. Kunt u onze investeerders uitleggen wat u daarmee bedoelt?

Hollyport verwerft belangen in private equity-fondsen die gemiddeld 15 jaar oud zijn. Terwijl het typische private equity-fonds is gestructureerd op basis van een looptijd van 10 jaar, is de gemiddelde leeftijd van een volledig geliquideerd fonds in de praktijk 15 jaar. Langjarige institutionele investeerders in onze asset class accumuleren daardoor een groot aantal kleine belangen in oude private equity-fondsen die een fractie vertegenwoordigen van hun totale belang.

Hollyport biedt een ‘housekeeping’-oplossing voor dergelijke investeerders, door portefeuilles van deze ‘rijpe’ fondsbelangen te verwerven en investeerders in staat te stellen hun portefeuilles op te schonen. Er is over het algemeen weinig resterende waarde op het moment dat Hollyport instapt en daarom zijn verkopers minder gedreven door prijs en meer gericht op het vinden van een goede oplossing.

Waarom heeft een investeerder belang bij Hollyport’s strategie in zijn portefeuille?

Hollyport verwerft sterk gediversifieerde portefeuilles tegen substantiële kortingen op de huidige waarde. Gezien de leeftijd van deze portefeuilles, staan de onderliggende investeringen dicht bij een exit, waardoor Hollyport zeer voorspelbare kasstromen en aantrekkelijke en consistente beleggingsrendementen aan zijn investeerders kan bieden.

Waarom en hoe bent u in deze business gestapt en wat maakt het persoonlijk zo aantrekkelijk voor u?

Ik ben private equity-investeerder sinds 1987. In mijn tijd bij 3i identificeerde ik een marktinefficiëntie als gevolg van de dynamiek van ongewenste en onbeminde legacy assets. We hebben Hollyport in 2006 opgericht om ons te concentreren op deze niche van de secundaire markt, waar we geloofden dat we op maat gemaakte oplossingen konden bieden aan investeerders in de activaklasse die liquiditeit zoeken uit dergelijke legacy assets, en daarbij aantrekkelijke beleggingsrendementen konden genereren. Vanuit mijn perspectief is de markt voor secondary private equity in de huidige omgeving aantrekkelijker dan ooit en is het een geweldige tijd om kapitaal beschikbaar te hebben om hiervoor in te zetten.

BB Capital beheert een fund-of-funds voor particulieren. De private equity markt wordt steeds meer ‘gedemocratiseerd’. Wat is uw mening over deze trend en wat zijn de voordelen en valkuilen voor particuliere investeerders in private equity?

Private equity is een groeiende asset class, gedreven door de superieure rendementen vergeleken met aandelen op de beurs, obligaties en andere erkende asset classes. Het wordt nu een integraal onderdeel van een goed ingerichte beleggingsportefeuille.

Hoewel de rendementen van de asset class aantrekkelijk zijn, moeten particuliere beleggers zich er wel van bewust blijven dat het een illiquide asset class is; daarom moeten beleggers alleen kapitaal toewijzen dat ze comfortabel voor de lange termijn kunnen vastzetten.

Hoe ziet de markt voor secondaries – en vooral het segment van tail-end portefeuilles – eruit over 5 tot 10 jaar?

Private equity als asset class blijft groeien, gedreven door de aantrekkelijke beleggingsrendementen die het genereert. Gezien de gemiddelde levensduur van een private equity-fonds van 15 jaar en fondsmanagers die niet sneller zullen worden in het afronden van hun fondsen, zal het legacy-deel van de markt zich blijven uitbreiden.

Marktdata wijzen op een jaarlijkse groei van 15%. 2023 was het vierde opeenvolgende jaar dat het wereldwijde transactieniveau voor secondary private equity $100 miljard overschreed en de verwachting is dat 2024 opnieuw een sterk jaar zal zijn.

Gezien de toename van kapitaal dat in primaire fondsen wordt geïnvesteerd, samen met de bredere acceptatie van de markt voor secondary private equity als een instrument voor actief portefeuillebeheer, verwacht ik een duurzame groei van de legacy-assets, oftewel de tail-end portefeuilles, in de komende 5 tot 10 jaar.

Recente stories