Zo profiteert private equity van de digitale transformatie

Zo profiteert private equity van de digitale transformatie

16 september 2021
Technologie beperkt zich niet meer tot de technologiesector. Velen zien Amazon als Big Tech, maar het is ook de grootste concurrent van zo’n beetje elke retailer ter wereld. In vrijwel elke branche is er sprake van een vergelijkbare digitale transformatie. Dankzij technologie kunnen kosten worden bespaard en klanten beter en sneller bediend. Ieder bedrijf wil net zo goed zijn als Amazon. Private equity kan een belangrijke rol spelen bij de implementatie van technologie door snel te handelen en gebruik te maken van de eigen expertise.
Beursgenoteerde bedrijven hebben moeite met de digitale transformatie. Er verandert namelijk veel en vaak moet er gesneden worden in bestaande activiteiten om ruimte te maken voor digitale toepassingen. Beursgenoteerde bedrijven proberen het wel; er worden dure consultants ingehuurd en grootse plannen ontvouwd, maar uitvoering en implementatie blijven lastig. Private equity kan sneller schakelen om een bedrijf wél te laten voldoen aan de laatste technologische standaarden. Technologie op de juiste wijze inzetten maakt het ook eenvoudiger om te consolideren, bijvoorbeeld door verschillende mkb-bedrijven bij elkaar te voegen en ze met behulp van technologie naar een hoger plan te tillen.

Concurreren met behulp van technologie

Dankzij technologie is het mogelijk om steeds meer onderdelen te outsourcen. Kleinere bedrijven kunnen tegenwoordig veel beter concurreren met grotere bedrijven, omdat ze ook zonder dure eigen systemen hetzelfde kunnen presteren. Ze hoeven geen uitgebreide hardware setups en softwarepakketten te kopen en te implementeren; een abonnement op dezelfde oplossing in de cloud is voldoende. Software is een service geworden (SaaS). Het is een dienst die ook nog eens vele operationele voordelen kan bieden ten opzichte van de traditionele software in de vorm van licenties. Zo’n beetje elke dienst is inmiddels as-a-service te verkrijgen. Om de juiste toepassingen en services binnen de cloud-oplossingen te selecteren is wel de nodige kennis en expertise vereist. Die kennis is steeds vaker beschikbaar binnen de private equity teams. Zo wordt de kracht van private equity om bedrijven te transformeren versterkt door gebruik te maken van de laatste technologie.

Optimaliseren met Big Data

Met de komst van de cloud profiteert private equity ook van de voordelen van Big Data. Het is daardoor eenvoudiger om de vinger aan de pols te houden bij de bedrijven in de portefeuille. Waar in het verleden de deelnemingen van een private equity fonds typisch één keer per kwartaal rapporteerden, zijn nu real-time rapportages mogelijk. Dat verlaagt niet alleen het risico, maar maakt het ook mogelijk om zaken sneller en beter te optimaliseren. Met de komst van Big Data is het onvermijdelijk dat veel zaken worden gestandaardiseerd, al was het alleen maar om dit te verwerken. Dat maakt het eenvoudiger om bedrijven te waarderen en te vergelijken. Het gevolg is dat transacties sneller kunnen verlopen. Koper en verkoper zijn het ook eerder eens over de prijs. Die toegenomen liquiditeit zorgt ervoor dat bedrijven veel vaker dan voorheen worden verkocht aan een andere private equity partij, nog voordat een bedrijf uiteindelijk naar de beurs komt. Dat biedt mogelijkheden voor specialisatie, zowel op sectorniveau als naar levensfases. Het uiteindelijke resultaat is een hogere toegevoegde waarde.

 

Technologie maakt het mogelijk om beter te presteren dan de concurrentie. Het bedrijf dat het best de bestaande en nieuwe technologieën implementeert is de winnaar. Tegenover één enkele winnaar staan vaak meerdere verliezers. Zo’n disruptie zorgt ervoor dat er met de winnaar veel rendement kan worden gemaakt. Dat beperkt zich niet tot één sector, maar overal waar een digitale transformatie gaande is. Een goed uitgevoerde digitale transformatie zorgt voor hogere omzet en een betere marktpositie. Het versterkt ook andere beoogde effecten. Het bedrijf is klaar voor de toekomst met een betere benutting van de bestaande capaciteit waardoor kosten onder controle blijven en winsten kunnen stijgen. Allemaal zaken die bijdragen aan een hogere verkoopprijs en daarmee dus ook aan een hoger rendement.

 

Foto: ThisIsEngineering

 

Han Dieperink

Het artikel is geschreven door Han Dieperink, beleggingsspecialist, Chief Commercial Officer bij vermogensbeheerder Auréus, voormalig Chief Investment Officer van de Rabobank, schrijver van verschillende boeken over de financiële markten en beleggen en Senior Advisor bij BB Capital.
Technologie & Technologiesector

Veel technologie wordt onterecht geplaatst onder de technologiesector. De technologiesector maakt hardware, software of verleent specifieke IT-diensten (implementatie). Tegenwoordig worden bedrijven die succesvol gebruik maken van technologie vaak gezien als een technologiebedrijf, maar dat zijn ze in de kern niet. Uiteraard heeft Amazon een IT-afdeling waar software geschreven wordt en bieden zij clouddiensten aan, maar het is een retailbedrijf. Facebook is in essentie een sociaal netwerk met een groot advertentieplatform. Technologie (software en hardware) is het middel om dat netwerk te faciliteren, niet de corebusiness.

Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

Met BB Capital Fund Investments kunt u profiteren van de mogelijkheid om direct te investeren in een gespreide portefeuille met private equity beleggingen. Wij investeren uw individuele private equity vermogen onafhankelijk en langjarig in de private equity sector met een duurzaam hoog rendement van 10-15% per jaar. Meer weten over investeren in BB Capital Fund Investments?

Meer artikelen