“Met kwartaaldividend voor private equity-investeringen bieden wij een unieke propositie voor beleggers”

Susan van Koeveringe

Managing Partner en CEO BB Capital Investments

BB Capital Fund Investments introduceert de mogelijkheid voor beleggers om hun dividend tussentijds uit te laten keren, zodat er een consistente inkomstenstroom ontstaat uit beleggingen in private equity. Een unieke propositie in de markt die Susan van Koeveringe, Managing Partner en CEO van BB Capital Fund Investments, graag nader toelicht.

Interview

Wat zijn de voordelen van het uitkeren van kwartaaldividend voor investeerders?

Traditionele private equity fondsen keren geen dividend uit. Pas na een looptijd van enkele jaren, bij de verkoop van bedrijven, worden de investering en het rendement uitgekeerd. Dankzij het kwartaaldividend van BB Capital Fund Investments kunnen individuele beleggers nu wel profiteren van private equity-investeringen vergelijkbaar met bijvoorbeeld vastgoed of private debt fondsen. We hebben de structuur bij BB Capital Fund Investments anders gemaakt dan onze collega’s in het veld, omdat ik er persoonlijk van overtuigd bent dat investeerders ontzorgd willen worden zonder alle regie over looptijd, dividend en hoogte van investering volledig uit handen te willen geven. Van onze investeerders krijgen wij als feedback dat regelmatige dividenduitkering hen als beleggers in staat gaat stellen om financiële doelstellingen beter planbaar te maken. Dat biedt weer meer zekerheid in tijden waarin de markt zich volatiel toont.

Hoe werkt het precies?

Vanaf de start van ons fonds hebben we altijd al een dividendbeleid gehad. In die zin dat we de deelnamesom, het gestorte kapitaal van investeerders, blijven herbeleggen. Nu keren we dat rendement dus ook daadwerkelijk uit als dividend. Als de investeerder dat graag wil uiteraard. Doorgaans zie je – willekeurig of dat in ons fonds of een ander fonds is – pas na een jaar of vijf de eerste rendementen in cash komen.

 

Dat geldt zowel voor ‘fund of funds’ als voor directe investeringen. Bedrijven worden gekocht, vier tot zes jaar vastgehouden, en vervolgens verkocht. Dat is het moment waarop het rendement teruggaat naar de investeerders. In ons fonds blijft de inleg van de investeerder in het fonds zitten, terwijl we ervoor zorgen dat dit bedrag altijd volledig geïnvesteerd is en dus ook daadwerkelijk rendeert. De rendementen die dat oplevert keren wij nu op kwartaalbasis uit als dividend.

 

Wat maakt deze nieuwe propositie zo uniek?

Uiteindelijk gaat het om het bieden van keuzevrijheid en gemak. BB Capital Fund Investments heeft zich ten doel gesteld om private equity toegankelijker te maken voor individuele investeerders. Wij zijn ervan overtuigd dat wij met onze dividendstrategie de drempel om te investeren in private equity nog verder verlagen. De hoofdsom blijft geïnvesteerd, maar de investeerder heeft bij ons de keuze om rendement te laten uitkeren of opnieuw te investeren. In andere fondsen heb je geen keuze. Je investeert op het moment dat de fondsmanager een bedrijf koopt. En daarna bepaalt de fondsmanager wanneer hij bedrijven gaat verkopen. Op dat moment krijg je je rendement en je inleg terug. Ook als jij daar als investeerder op dat moment misschien helemaal niet op zit te wachten. Bij ons heb je keuzevrijheid over wanneer je instapt en hoe lang je blijft, want ons fonds heeft geen eindtijd

zoals de traditionele fondsen. En nu heb je ook de keuze om dividend te ontvangen als cash, of om het opnieuw te investeren.

Wat zijn de alternatieven?

Vastgoed, beursgenoteerde aandelen en obligaties zijn de bekendste alternatieven, daarnaast zijn private debt fondsen in opkomst. Op de beurs kun je ook dividendaandelen kopen en op obligaties zit een rentestroom, zodat je er ook een inkomen uit krijgt. Maar dat staat niet in verhouding tot private equity. Op lange termijn rendeert private equity gewoon beter. Bij vastgoed ontvang je natuurlijk huurinkomsten en dat is prettig. Er zit ook een bepaalde inflatiebescherming in. Want vastgoed wordt meer waard en de huren stijgen, dus ben je beschermd tegen inflatie. Een private equity fonds dat dividend uitkeert biedt dezelfde voordelen én daarbovenop een gemiddeld hoger rendement.

Waarom bieden jullie juist nu het kwartaaldividend aan?

Zoals eerder aangegeven was dit altijd al de doelstelling van het fonds. Maar het exacte moment om hiermee te starten was bij het begin nog onduidelijk, daarom zijn we zeer ingenomen met het feit dat we dit nu al mogelijk kunnen maken. We merken dat investeerders in een veranderende markt steeds vaker op zoek zijn naar rendement. Tastbare resultaten. In die behoefte kunnen wij met het uitkeren van kwartaaldividend nu tegemoetkomen.

Zelf investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

 

Klik hier

Recente stories