“En toen viel de corona het land binnen”

Jan Aarts

Oprichter en voormalig directeur Het Lasercentrum

Het Lasercentrum is specialist op het gebied van laser- en huidbehandelingen en heeft drie vestigingen; Zoetermeer, Eindhoven en Breda. Het bedrijf is recent overgenomen door Cosmetique Totale, dat sinds het voorjaar van 2020 een portfoliobedrijf van BB Capital is. Jan Aarts is Het Lasercentrum ruim 25 jaar geleden samen met zijn vrouw gestart en geniet nu van zijn pensioen; precies zoals hij het zichzelf beloofd had, op zijn vijfenzestigste.

Story

Jullie begonnen Het Lasercentrum meer dan 25 jaar geleden?

Wij zijn in 1993 begonnen. Dat waren nog andere tijden. Het bedrijf waar ik in loondienst werkte ging over de kop. Ik was aan het solliciteren, maar dat wilde allemaal niet vlotten. Ik was mij ook al aan het oriënteren op andere dingen toen ik een artikel over tattoos verwijderen tegenkwam in De Telegraaf. Ik heb zelf geen tattoos of iets dergelijks, maar dat onderwerp trok mij aan. Het was iets nieuws in de markt. Misschien dat mijn verpleegopleiding er ook wel iets mee te maken had. Ik ben in ieder geval in contact gekomen met degene die de laser voor het verwijderen van tattoos in Nederland heeft geïntroduceerd. Dat is dokter Leo van Rozelaar uit Amsterdam. Van het één kwam het ander. Ik ben bij hem in de leer gegaan met de afspraak dat wij op een goed moment een eigen praktijk konden openen in het zuiden. De zaken gingen goed, dus die kans kwam al binnen een paar maanden. Maar zo’n laser, dat is een flinke investering. Nu hadden wij net ons huis verkocht en we bivakkeerden op de camping, want we zouden een nieuw huis gaan bouwen. Mijn vrouw en ik hebben toen tegen elkaar gezegd; wat is wijsheid?”

Slimme beslissing

“We hebben het geld in de zaak gestoken. De extra lening die we bij de bank nodig hadden was nog best lastig voor iets wat toen nog niemand kende. Maar we kregen het voor elkaar. En zo zijn we gestart in Eindhoven. Vanaf dat moment werden we overspoeld door aanvragen. 

  Voor de aanschaf van de tweede laser, een jaar later, deed de bank al niet meer zo moeilijk. Weer vijf jaar later namen we een praktijk in Breda over en in 2014 hebben we een vestiging geopend in Zoetermeer, voor klanten uit de Randstad. Ondertussen was ook de techniek voor het ontharen met de laser er bijgekomen, dus de zaken liepen goed. Onze lasertechniek was ook altijd op de nieuwste technische stand. Hoewel we meer concurrentie kregen van beauty salons die met kleinere lasers ook tattoos konden verwijderen, boden wij betere kwaliteit. Het is natuurlijk altijd én én. Simpel voorbeeld: zet mij in de wagen van Max Verstappen en ik heb één van de snelste wagens van de Formule 1, maar dat wil niet zeggen dat ik dat rondje kan rijden. Je kunt nog zo’n geavanceerde laser hebben, je moet ook iemand hebben die ermee weet om te gaan. Die combinatie maakte ons sterk. Wij hadden natuurlijk op een gegeven moment meer dan 100.000 behandelingen in de vingers. Dankzij de goede reviews op internet wisten de mensen ons altijd te vinden.”

En toen zocht u iemand om uw bedrijf over te nemen?

“We waren op een gegeven moment natuurlijk al heel wat jaartjes bezig en je weet nooit wanneer de teller stopt. Een aantal jaar geleden hebben we een groot bureau in de arm genomen om eens te kijken of we konden verkopen. Dat heeft ons een hele hoop geld gekost, maar niks opgeleverd. Het Lasercentrum werd gewaardeerd op 1.2 miljoen euro, maar voor dat bedrag werd geen koper gevonden. 

Dus toen zijn wij weer verder gegaan en hebben we alles op alles gezet voor een extra boost. Maar voordat we het wisten liep ik tegen de vijfenzestig aan. Ik dacht ‘holy moly’, we kunnen nu wel doorgaan, maar als ik niet eens aan de bel ga trekken, ben ik straks zeventig. Ik benaderde de partijen die al eerder hadden aangegeven dat ze interesse hadden opnieuw. Dat leverde allemaal niets op. En toen viel de corona het land binnen. Mijn vrouw en ik wilden ons dat niet laten overkomen. Wij hebben er alles aan gedaan dat we na die eerste lockdown weer volle bak aan de slag konden. Ondertussen begon de tijd te dringen. Mijn verjaardag was aanstaande en ik had mezelf toch echt beloofd om er voor mijn vijfenzestigste mee te stoppen. Toen heb ik Fabian Otto van Cosmetique Totale gebeld. Ik kende hem van naam, wist dat hij wel wat klinieken had. Laat in de middag belde hij terug en en toen hadden we een leuk gesprekje. Het kwam erop neer dat hij wel geïnteresseerd was. De volgende dag stond hij op de stoep. Vanaf het eerste persoonlijke gesprek voelde het goed. Ook toen er bedragen genoemd werden. Zo zijn we met elkaar gaan zitten om tot een deal te komen. Naar ieders tevredenheid. Ook al had ik natuurlijk liever het dubbele gehad, maar ik wist dat dat niet reëel was. Ik heb een onafhankelijke taxatie laten doen en het bedrag wat daaruit naar voren kwam, was gelijk aan het bod van Cosmetique Totale en BB Capital. Daar was ik heel blij mee. Het was voor mij aan de ene kant de geruststelling dat ik niets te kort gekomen was, en aan de andere kant ook het gevoel dat ik niemand een poot uittrok.”

Recente stories