“Infradax gaat sneller dan Usain Bolt in z’n beste dagen”

Tjeerd van 't Veld

CEO Infradax Group

Infradax is een IT-dienstverlener met een focus op circulaire IT-diensten voor werkplekken en datacenter omgevingen. Het bedrijf uit Amersfoort levert, implementeert en beheert complete IT-infrastructuren voor klanten in het midden en hogere segment. Sinds juni 2020 is Infradax een portfoliobedrijf van BB Capital. CEO Tjeerd van ’t Veld vertelt hoe zijn bedrijf samen met BB Capital in de afgelopen periode is begonnen aan een groeispurt die doet denken aan de 100 meters van Usain Bolt in zijn beste dagen.

Story

Het begon met drie jonge managers en een grootaandeelhouder.

“We zijn met z’n drieën allemaal al meer dan tien jaar in dienst. Infradax is opgericht in 2002 en ik ben vanaf 2008 aan boord. Jeroen en Rik (Jeroen Mullens, CTO en Rik van der Veen, Sales Director) zijn er ook rond die tijd bij gekomen. We zijn allemaal echt onderaan begonnen. Rik en ik als accountmanagers en Jeroen als techneut. Ik groeide vrij snel richting de operationele kant, terwijl Rik sales director werd en Jeroen technisch directeur. Zo vulden en vullen we elkaar perfect aan. Eind 2019 begon het balletje te rollen. Dat we echt wat anders wilden. Het jaar ervoor hadden wij de eerste stap gezet om ons in te kopen. We merkten steeds meer dat wij grotere ambities hadden dan de grootaandeelhouder. Hij vond normale groei voldoende, terwijl wij echt sneller wilden. Daarvoor was naast die drive natuurlijk ook geld nodig. En toen hebben we gezamenlijk besloten om private equity erbij te betrekken. We hebben ook wel andere mogelijkheden bekeken, maar uiteindelijk bewust voor private equity gekozen omdat we vanuit onze eigen visie zelf willen bouwen

en niet aanhaken bij een bestaand bedrijf. Uiteindelijk zijn we zo bij BB Capital terecht gekomen én in die stroomversnelling waar we nu in zitten.”

Hoe vond je de juiste partij?

“We hadden het proces uitgezet bij Deloitte. Daar hebben we aangegeven dat we wilden verkopen. Zij zijn de markt op gegaan. Uiteindelijk was er een selectie van tien geïnteresseerde partijen voor een kennismaking. Vervolgens zijn we met zes daarvan de diepte in gegaan. BB Capital was al vrij snel één van onze voorkeuren. Vooral hun andere benadering ten opzichte van traditionele private equity. Niet zo’n fonds, maar echt een sparringpartner. Indien nodig zijn er dagelijkse meetings over de business, waarbij zij tools geven om ook buiten het geld om te kunnen versnellen. Daarnaast hadden ze een ambitieus plan. Zo ambitieus dat wij er in eerste instantie zelfs onze twijfels bij hadden. Maar dat hadden we juist nodig om uitgedaagd te worden en buiten die kaders te denken. Juist omdat wij zelf in een fase zaten dat wij het idee hadden dat we tegengehouden werden door onze grootaandeelhouder.”

Inmiddels in de achtbaan met drie add-ons in vier maanden tijd. Wat is de rol van BB Capital daarin?

“BB Capital doet het hele faciliterende deel. Zij doen het voorwerk, zetten de gesprekken op, doen een stuk begeleiding en strategie en het juridische gedeelte. BB Capital laat ons vrij om onze rol te pakken en een eigen koers te bepalen. De interessante partijen voor een overname komen zowel uit het netwerk van BB Capital, als uit dat van ons. Wij kunnen met die partijen sparren en ze uitdagen om zo te kijken of er een klik is en zij enthousiast zijn over onze visie, omdat BB Capital de kaders heeft uitgezet. Wij doen eigenlijk het makkelijke werk en zij doen al het moeilijke eromheen. Wij hoeven alleen maar te ‘shinen’ en te zorgen dat die partijen voor ons kiezen omdat we een mooie business case voor ze hebben. Na de recente overnames zijn we inmiddels alweer bezig met een longlist. In 2021 gaat er zeker weer wat gebeuren. Cyber Security willen we meer verankeren in onze organisatie en natuurlijk focussen wij op onze drie pijlers. Educatie, zorg en overheid.”

Recente stories