Impact Oekraïne op private equity

Wat is de impact van de oorlog in Oekraïne op private equity?

24 maart 2022

Met de oorlog in de Oekraïne is de comfortabele status quo sinds de val van de Berlijnse muur verdwenen. Niet langer dalen de defensiebudgetten en niet langer kunnen we vertrouwen op goedkope energie uit Rusland. Op korte termijn is er sprake van een humanitaire crisis en dreigt een betalingsbalanscrisis in Europa. Op lange termijn zijn de gevolgen afhankelijk van verschillende scenario’s. Hoe de situatie zich uiteindelijk verder zal ontwikkelen is nog onbekend, maar contouren van verschillende scenario’s zijn al wel zichtbaar. Voor private equity zijn zowel direct als indirect de gevolgen klein en staan tegenover risico’s ook kansen.

Op korte termijn hebben we in Europa te maken met een humanitaire crisis. Miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht en daar zullen, gezien de dreigende voedselcrisis meer vluchtelingen van elders bijkomen. Maar liefst één van elke acht verhandelde calorieën op de wereldvoedselmarkt, komt uit Oekraïne of Rusland. De bulk van het voedsel uit Oekraïne wordt geëxporteerd naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waaronder landen als Egypte en Turkije. Dat laatste land heeft al 3,7 miljoen Syriërs opgevangen.

Zwakkere euro
Tegelijkertijd met de acute humanitaire noodtoestanden, dreigen er problemen met de Europese betalingsbalans door de boycot van Russische energie. Het gevolg is een zwakkere euro. De energie uit Rusland wordt nu nog grotendeels betaald in euro en voor een belangrijk deel ook weer besteed in euro. De Russische centrale bank hield toch al niet zo van dollars, maar nu zijn activa in euro kennelijk ook niet meer voor iedereen veilig. Niet alleen de Russen, maar ook de oliesjeiks uit het Midden-Oosten en Chinese miljardairs parkeren hun geld voortaan liever in Dubai, Singapore en Hongkong dan in Zurich, Parijs of Londen. De Chinese renminbi is de lachende derde. Europa zal voortaan meer moeten afrekenen in dollars. Dollars die wel eerst moeten worden verdiend. Een recessie lijkt dan al snel voor de hand te liggen.

Risico’s en kansen voor private equity

Enkele belangrijke trends zullen verder versnellen; de energietransitie en deglobalisering, het reguleren van Big-Tech bedrijven en meer macht voor stakeholders ten koste van de aandeelhouders. Dat laatste is gunstig voor private equity investeerders, die hun bedrijven vaak efficiënter kunnen herstructureren dan beursgenoteerde bedrijven. Ook zullen centrale bankiers de prioriteit geven aan financiële stabiliteit boven het stimuleren van groei en zélfs boven het bestrijden van inflatie. Iets wat tot uitdrukking kan komen in een langer laag blijvende rente.

Toeleveringsketens
De oorlog in de Oekraïne raakt ook verschillende toeleveringsketens, onder andere op het gebied van semiconductors, auto’s en medicijnen, waarvoor Oekraïne de ruwe grondstoffen levert. De onrust op de aandelenmarkt die hier het gevolg van is, zorgt al snel voor minder deals. Tegelijkertijd bieden onrustige periodes juist nieuwe kansen voor private equity; met investeren tijdens een recessie wordt over het algemeen het hoogste rendement behaald. Volatiliteit op de aandelenmarkt zorgt er vaak voor dat mensen op het verkeerde moment uitstappen, terwijl juist deze volatiliteit er bij private equity voor zorgt dat er een extra mogelijkheid is om alfa te genereren.

Private equity-fondsen investeren over het algemeen niet in cyclische bedrijven, maar in bedrijven met goede managementteams. Deze bedrijven zijn goed gefinancierd en operationeel goed georganiseerd. Bedrijven in handen van private equity fondsen presteren daarom vaak beter dan hun beursgenoteerde concurrenten, iets wat vooral tijdens een crisis zichtbaar wordt. De economische en financiële gevolgen van de Oekraïnecrisis op private equity zijn dus klein, zeker in vergelijking met de humanitaire en sociale gevolgen van deze oorlog. Ook veel private equity fondsen dragen hun steentje bij om de mensen uit Oekraïne te steunen.

 

Foto: Polina Rytova

Han Dieperink

Het artikel is geschreven door Han Dieperink, beleggingsspecialist, Chief Commercial Officer bij vermogensbeheerder Auréus, voormalig Chief Investment Officer van de Rabobank, schrijver van verschillende boeken over de financiële markten en beleggen en Senior Advisor bij BB Capital.

Private equity in Rusland
De meeste private equity-bedrijven hebben Rusland al in 2014 verlaten na de annexatie van de Krim. De posities die nog resteren zijn verwaarloosbaar. Volgens Preqin was Rusland medio 2021 nog maar verantwoordelijk voor 1,1 procent van de wereldwijde markt voor private equity.

Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

Met BB Capital Fund Investments kunt u profiteren van de mogelijkheid om direct te investeren in een gespreide portefeuille met private equity beleggingen. Wij investeren uw individuele private equity vermogen onafhankelijk en langjarig in de private equity sector met een duurzaam hoog rendement van 10-15% per jaar. Meer weten over investeren in BB Capital Fund Investments?

Meer artikelen