“Wij hebben een professionaliseringsslag gemaakt”

Fabian Otto

Directeur-oprichter Cosmetique Totale

Fabian Otto, directeur-oprichter van Cosemetique Totale geeft in Het Finacieele Dagblad van maandag 20 juni 2022 een toelichting op de recente finciering door het internationale private debt fonds Kartesia, waarmee de huidkliniek de Europese markt gaat betreden. Hij vertelt ondermeer hoe hij samen met BB Capital de buy & build strategie in Noord en West Europa wil uitrollen en hoe zijn bedrijf sinds de samenwerking met BB Capital een professionaliseringsslag heeft gemaakt.

Story

Schuldfonds Kartesia leent enkele tientallen miljoenen aan Cosmetique Totale. Met dat geld wil de keten van huidklinieken overnames doen in Noordwest-Europa. Het bedrijf is, na de overname door investeringsmaatschappij BB Capital, de laatste jaren sterk gegroeid. Cosmetique Totale, een keten van huidklinieken, gaat de komende jaren in Europa op overnamepad met een flink gevulde oorlogskas. Het bedrijf, eigendom van private-equityhuis BB Capital, heeft een lening van enkele tientallen miljoenen van schuldfonds Kartesia binnengehaald.

De in 2004 opgerichte paramedische zorgaanbieder verzorgt onder meer definitieve ontharing en verwijdering van littekens, acne en tatoeages. Zorgverzekeraars vergoeden een deel van deze ingrepen. Hoeveel precies is lastig vast te stellen, omdat alleen transgenderzorg direct bij zorgverzekeraars gedeclareerd wordt. Oprichter en directeur Fabian Otto schat dat 15% tot 25% van de omzet van Cosmetique Totale verzekerde zorg betreft.

Investeringsmaatschappij BB Capital kwam twee jaar geleden aan boord bij de keten. De nieuwe eigenaar heeft gezorgd voor een professionaliseringsslag, zegt Otto. Zo heeft Cosmetique Totale nu veel meer zicht op kwaliteit en resultaat van behandelingen. Ook het beheer en gebruik van klantinformatie is sterk verbeterd.

Grote overnames

De grotere schaal maakt het mogelijk om te investeren in dure apparatuur (zoals lasers) en opleidingen voor het personeel. In principe mag iedereen in Nederland laserbehandelingen aanbieden, en de markt is sterk versnipperd. Cosmetique Totale werkt alleen met HBO-opgeleide huidtherapeuten, zegt Otto. Hij hoopt dat strengere regulering, die jaren geleden in aantocht leek, er alsnog komt.

Ook de slagkracht rond overnames is een stuk groter geworden. Vorig jaar nam Cosmetique Totale branchegenoot MediDerm over, en eerder dit jaar volgde de eerste internationale acquisitie met vestigingen van Vinci Laser Clinic in Antwerpen en Gent. In totaal heeft het bedrijf nu 39 vestigingen en behandelt het ook op vierhonderd andere locaties.

 

Dat moeten er de komende jaren een stuk meer worden. Otto mikt op grote overnames in Noordwest-Europa, niet op ‘kralen rijgen’. De eerste contacten zijn al gelegd, zegt de directeur.

Schuldfonds

Het geld komt niet van banken, maar van een schuldfonds. Dat is een financieringsvorm die al een paar jaar sterk in opkomst is. Schuldfondsen halen geld op bij institutionele beleggers, en lenen dat uit aan bedrijven, die vaak eigendom zijn van investeringsmaatschappijen. Na jaren van forse groei ligt er bij de fondsen veel geld op de plank, te wachten op een bestemming.

Volgens schuldadviseur Jeroen Verstappen, die betrokken was bij de deal, doen schuldfondsen in toenemende mate ook transacties voor kleinere groeibedrijven. Daarmee begeven ze zich steeds meer in het vaarwater van banken. Om op kleinere schaal te kunnen werken, zorgen internationale fondsen (zoals Kartesia) voor lokale aanwezigheid.

Dit artikel is 20 juni 2022 verschenen in het Financieele Dagblad en is hier volledig terug te lezen.

Recente stories