
Fabian Otto
Fabian Otto, directeur-oprichter van Cosemetique Totale geeft in Het Finacieele Dagblad van maandag 20 juni 2022 een toelichting op de recente finciering door het internationale private debt fonds Kartesia, waarmee de huidkliniek de Europese markt gaat betreden. Hij vertelt ondermeer hoe hij samen met BB Capital de buy & build strategie in Noord en West Europa wil uitrollen en hoe zijn bedrijf sinds de samenwerking met BB Capital een professionaliseringsslag heeft gemaakt.
Story
De in 2004 opgerichte paramedische zorgaanbieder verzorgt onder meer definitieve ontharing en verwijdering van littekens, acne en tatoeages. Zorgverzekeraars vergoeden een deel van deze ingrepen. Hoeveel precies is lastig vast te stellen, omdat alleen transgenderzorg direct bij zorgverzekeraars gedeclareerd wordt. Oprichter en directeur Fabian Otto schat dat 15% tot 25% van de omzet van Cosmetique Totale verzekerde zorg betreft.
Grote overnames
De grotere schaal maakt het mogelijk om te investeren in dure apparatuur (zoals lasers) en opleidingen voor het personeel. In principe mag iedereen in Nederland laserbehandelingen aanbieden, en de markt is sterk versnipperd. Cosmetique Totale werkt alleen met HBO-opgeleide huidtherapeuten, zegt Otto. Hij hoopt dat strengere regulering, die jaren geleden in aantocht leek, er alsnog komt.
Ook de slagkracht rond overnames is een stuk groter geworden. Vorig jaar nam Cosmetique Totale branchegenoot MediDerm over, en eerder dit jaar volgde de eerste internationale acquisitie met vestigingen van Vinci Laser Clinic in Antwerpen en Gent. In totaal heeft het bedrijf nu 39 vestigingen en behandelt het ook op vierhonderd andere locaties.
Schuldfonds
Het geld komt niet van banken, maar van een schuldfonds. Dat is een financieringsvorm die al een paar jaar sterk in opkomst is. Schuldfondsen halen geld op bij institutionele beleggers, en lenen dat uit aan bedrijven, die vaak eigendom zijn van investeringsmaatschappijen. Na jaren van forse groei ligt er bij de fondsen veel geld op de plank, te wachten op een bestemming.
Volgens schuldadviseur Jeroen Verstappen, die betrokken was bij de deal, doen schuldfondsen in toenemende mate ook transacties voor kleinere groeibedrijven. Daarmee begeven ze zich steeds meer in het vaarwater van banken. Om op kleinere schaal te kunnen werken, zorgen internationale fondsen (zoals Kartesia) voor lokale aanwezigheid.
Dit artikel is 20 juni 2022 verschenen in het Financieele Dagblad en is hier volledig terug te lezen.
Recente stories
Susan van Koeveringe: ‘Kapitaal van onze investeerders is direct geïnvesteerd en staat niet te wachten op een bankrekening om afgeroepen te worden’
Interview Susan van Koeveringe over fondsselectie.
Kristy van Vlijmen: ‘Ik stond wel open voor vernieuwing’
De Huidkliniek is onderdeel geworden van Cosmetique Totale. Oprichter Kristy van Vlijmen vertelt meer.
Susan van Koeveringe: ‘Als je een been breekt, ga je niet naar een KNO-arts’
Dubbel-interview Susan van Koeveringe en Irene Tax.