BB Capital’s Friday Feed – Edition #49

24 november 2023

Elke week treft u hier op vrijdag de laatste updates van BB Capital Investments. Met insights en nieuws over onze portfoliobedrijven en de fondsen waar we met BB Capital Fund Investments in investeren. Maar ook: waar zijn we geweest, wat hebben we gezien en wat valt ons op? Wij delen het graag. 

BB Capital: College met Jelmer van Beek

In november organiseerden wij onze eerste BBC College, dit doen we viermaal per jaar om het team te inspireren, iets te leren en aan te sporen persoonlijke uitdagingen aan te gaan. Susan van Koeveringe maakt een zorgvuldige selectie van inspiratiebronnen van mensen die ze heeft gezien, mee in gesprek is geraakt of iemand waarvan ze eerder een lezing heeft bijgewoond. Ze gaat voor aanvang van het BBC College in gesprek met de spreker, ditmaal met Jelmer van Beek.

Jelmer van Beek is 28 jaar. Dit jaar was hij de jongste schipper tijdens de Ocean Race. De Ocean Race is een zeilwedstrijd en wordt door velen gezien als het langste en zwaarste professionele sportevenement ter wereld. Jelmer heeft samen met zijn team van tien zeilers, team JAJO, alles op alles gezet om een podiumplaats te behalen.

Wat is jouw motto? Wat drijft je elke keer weer de zee op te gaan? De passie voor het water en de zee heb ik van jongs af aan. Mijn ouders hadden een zomerhuisje aan het water, dus daar ging ik altijd het water op. De Ocean Race was altijd een jongensdroom, om dat mee te maken en gedaan te hebben is waanzinnig. Samen beter worden, daar haal ik onwijs veel voldoening uit. Als team elke dag, met verschillende omstandigheden, op zee de uitdaging aangaan, dat is wat mij dagelijks drijft de zee op te gaan. >>> Lees verder

Nieuwsgierig naar het hele verhaal van Jelmer van Beek? Via deze link kunt u het hele interview lezen of de videopodcast bekijken.

M&A Community: In deze drie sectoren gaan de meeste deals vallen in 2024

Afgelopen dinsdag, 21 November, publiceerden M&A en Ansarada de resultaten van hun jaarlijkse onderzoek naar de verwachtingen van M&A professionals over de sectoren met het meeste groeipotentieel voor overnames en investeringen. Hun 247 respondenten hadden drie duidelijke favorieten.

Technologie & ICT

Net zoals vorig jaar staat Technologie & ICT op nummer 1, maar liefst 77% van de respondenten zetten deze sector in hun top 3 (ten opzichte van 63% in 2022). Dit komt voor BB Capital niet als een verassing: waar vorig jaar het iet wat wankelende en inmiddels bedaarde web3 deze sector waarschijnlijk een boost gaf, zijn er weinig die de snelle opkomst en grote toepassing van kunstmatige intelligentie zullen ontkennen. Andere redenen voor de populariteit van deze sector die genoemd worden in het artikel zijn de zekerheid naar vraag, groeipotentieel, hoge cash conversie en terugkerende omzet.

Energie

Energie, waarmee voornamelijk de energie transitie bedoeld wordt, staat wederom op nummer 2. Dit is niet alleen een sector waar veel kansen liggen, maar waar verandering ook cruciaal is als men The Paris Agreement afspraken wil halen. Om de verwarming van de aarde tot 1,5 °C te beperken, moet de ratio van groen tot bruine energie financieringen zelfs 4:1 bereiken.

Zakelijke Dienstverlening

Zakelijke Dienstverlening stoot Medisch, Farmaceutisch en Biotech van de derde plaats ten opzichte van vorig jaar. De voornaamste reden die hiervoor gegeven wordt is zekerheid. Hiermee wordt in dit geval niet alleen een hoge cash conversie en terugkerende omzet bedoeld, maar ook een ‘verborgen winstpotentieel’. Deze winst kan ontgrendeld worden door de grote efficiency slagen die behaald kunnen worden wanneer men schaalgrootte (lees consolidatie) bereikt.

Wij zijn benieuwd hoe deze drie sectoren zich in 2024 verder gaan ontwikkelingen en komen hier over 1 jaar weer bij u op terug om op te reflecteren!

Benieuwd naar alle inzichten van Nederlandse topdealmakers? Het gehele trendonderzoek leest u hier.

FD: Gazellen 2023

BB Capital was op uitnodiging van het FD aanwezig bij de uitreiking van de FD-gazellen. Een evenement dat alweer z’n twintigjarige jubileum vierde en ditmaal gehouden werd in Theater Amsterdam.

Een spectaculaire awardshow waar maar liefst 38 verschillende prijzen voor snelst groeiende bedrijven verdeeld over vier regio’s in Nederland werden uitgereikt. Er waren diverse ondernemers uitgenodigd op het podium en techreporter Joe van Burik hield een interessante Keynote over AI met de ‘robothond’ Boston Dynamics in een bijzondere rol. 

BB Capital Fund Investments: Update vanuit onze fondsen

De afgelopen periode zijn er vanuit verschillende fondsen waarin BB Capital Fund Investments investeert updates geweest met betrekking tot de meest recente ontwikkelingen in de portefeuille en hun visie op de huidige marktomstandigheden. Deze updates volgen normaliter kort nadat de kwartaalrapportages aan de investeerders verzonden zijn.

We hebben de afgelopen weken updates bijgewoond van onder andere Prime Ventures, BC Partners, AlpInvest en Headway. De belangrijkste conclusies uit deze updates zijn:

  • Het merendeel van de fondsen erkent dat het huidige investeringsklimaat lastig kan zijn, maar daarnaast ook kansen biedt die voor iedere investeerder weer anders kunnen zijn. De focus ligt op operationele en strategische waarde creatie.
  • De financiële ontwikkelingen binnen de portefeuilles zijn over het algemeen positief, onderliggende omzet en EBITDA groeit. Hier zien we een verschil in de grootte van bedrijven waarin geinvesteerd wordt: voor large-cap fondsen zien we een impact op waardering op basis van multiples aangezien deze de peers uit de aandelenmarkt volgen. Voor mid-cap en growth fondsen groeien hard, zowel in totale waardering als in onderliggende cijfers rondom winstgevendheid.   
  • Secondary fondsen ontwikkelen zich positief in waarderingen, maar distributies richting hun investeerders zijn veelal wat vertraagd.

Meer interesse in BB Capital Fund Investments? In december hebben wij onze laatste Webinar van 2023 gepland staan waarin wij u in vogelvlucht een introductie van BB Capital Investments geven en de highlights van het fonds vertellen. 

Aanmelden voor onze webinar op 13 december 2023? Volg deze link.
Voortaan elke vrijdag BB Capital’s Friday Feed met de nieuwste updates, insights en terugblikken in uw mailbox? *na de klik eerst het verzoek om de voorwaarden via de banner te accepteren, dan wordt u daarna doorgeleid naar het formulier. Dank!

Susan van Koeveringe

Susan is opgegroeid in een ondernemersgezin en startte na haar studie Bedrijfskunde Finance Investments bij ABN AMRO bank. In 2007 richtte ze BB Capital op, om ondernemers en de professionele financiele wereld van Private Equity te verbinden.

Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

Met BB Capital Fund Investments kunt u profiteren van de mogelijkheid om direct te investeren in een gespreide portefeuille met private equity beleggingen. Wij investeren uw individuele private equity vermogen onafhankelijk en langjarig in de private equity sector met een duurzaam hoog rendement van 10-15% per jaar. Meer weten over investeren in BB Capital Fund Investments?

Meer artikelen