BB Capital’s Friday Feed – Edition #46

3 november 2023

Elke week treft u hier op vrijdag de laatste updates van BB Capital Investments. Met insights en nieuws over onze portfoliobedrijven en de fondsen waar we met BB Capital Fund Investments in investeren. Maar ook: waar zijn we geweest, wat hebben we gezien en wat valt ons op? Wij delen het graag. 

BB Capital: Exclusieve Masterclass “Explore the Future of Investing”

Op donderdag 9 november vanaf 19.00 uur a.s. bent u van harte welkom in het Landhuis van Museum Voorlinden voor de Masterclass: “Explore the Future of Investing”. Ontdek samen met Jort Kelder wat ‘The Future of Investing’ voor u in petto heeft.

Tijdens deze Masterclass zal Susan van Koeveringe, founder & CEO, u vertellen waarom het zo belangrijk is om te blijven investeren in innovatieve ondernemingen en legt ze uit hoe wij, BB Capital Fund Investments, dit doen. Daarnaast geeft ze een korte fondsupdate.

In een masterclass bundelen wij graag onze kennis, zo ook met Ad Notenboom (partner) en Davy Louwers (investment director) van SMILE Invest, een van de fondsen waarin BB Capital Fund Investments investeert. Zij vertellen over de “ins and outs” van hun deelneming in het zeer innovatieve EFFECT Photonics.

Job van den Berg, data- en ai-expert, zal met u de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie delen. Ook komt hij met concrete voorbeelden hoe u AI efficiënt kan inzetten in uw bedrijf. Na zijn presentatie zal Jort Kelder met hem in gesprek gaan en een aantal prikkelende vragen voorleggen.

Na het programma van de Masterclass is er ruime gelegenheid om te netwerken tijdens de borrel. 

PE Insights Benelux: Private Equity conference in Amsterdam 

Op vrijdag 27 oktober waren Susan van Koeveringe en Mathijs Biesta op het PE Insights Benelux event in Amsterdam, een inhoudelijke conferentie over de meest recente trends en ontwikkelingen in de private equity sector.

Het evenement startte met een paneldiscussie over “The democratization of private equity”. Wij vinden dat altijd een vreemde term, democratization, maar het betekent niets minder dan dat private equity toegankelijker wordt voor het brede publiek. Precies waar we vanuit BB Capital volop mee bezig zijn. Sterker nog, we zijn een van de pioniers in Nederland op dit gebied.

De dag bestond verder uit diverse lezingen en discussies over hoe private equity fondsen waarde toevoegen bij portefeuillebedrijven. Ook diversiteit in private equity en de huidige dynamiek van fundraising kwamen ter sprake.

Het grote voordeel van een conferentie in eigen land is dat het een uitstekende gelegenheid is om het brede netwerk om ons heen te ontmoeten en te kunnen spreken. Zo spraken wij enkele fondsen waarin wij investeren, zoals Headway Investment Partners en Smile Invest. Bedankt PE Insights Benelux voor deze dag!

BB Capital Fund Investments: Realisatie van 5,9% rendement over H1 2023

Deze week is de rapportage van BB Capital Fund Investments verstrekt aan de investeerders, met daarin de gerealiseerde resultaten over het eerste half jaar van 2023. In de eerste zes maanden van dit jaar heeft het fonds een positief rendement van 5,9% gerealiseerd.

Ondanks alle wereldwijde instabiliteit en wisselende beelden op de financiële markten is dit een resultaat waar we trots op zijn en aantoont dat private equity een interessante beleggingscategorie is binnen de vermogensplanning.

Een investering in BB Capital Fund Investments betekent een compleet gespreide portefeuille met vandaag de dag 23 fondsen die in totaal investeren in meer dan 7000 bedrijven in een breed spectrum van sectoren. Door de evergreen structuur van het fonds is deze spreiding nog verder verdiept over de zogenoemde “vintage jaren” en is de investering van een belegger vanaf het startmoment volledig belegd. Al deze componenten dragen bij aan het gerealiseerde rendement van het fonds. Sinds oprichting heeft het fonds 15,9% jaarlijks rendement gerealiseerd.

Meer weten over BB Capital Fund Investments en onze resultaten? Vraag onze brochure aan

LGT Capital Partners: ESG Report 2023

Het concept ESG (“Environmental, social and governance”) in private equity is een onderwerp wat steeds zichtbaarder wordt. Eerder verwezen we hier ook naar in Friday Feed #43 met de Loyens & Loeff: ESG Conference.

Voor het definiëren van ESG in private markten is Europa een van de voortrekkers met de introductie van de ‘Sustainable Finance Disclosure Regulation’ (SFDR) in 2021. De SFDR beschrijft het kader om individuele investeringen en fondsmanagers in private markten te kunnen classificeren in het perspectief van ESG.

Zo ook gebruikt LGT Capital Partners (“LGT”) het kader van de SFDR om jaarlijks fondsmanagers langs een ‘ESG rating system’ te leggen. Met deze tool worden de ESG initiatieven van fondsmanagers gerangschikt. Aangezien LGT al meer dan 10 jaar deze meting doen, geeft het inzicht over de algemene ontwikkeling in de private markt. In 2023 zijn voor het jaarlijkse ESG rapport 381 fondsmanagers geëvalueerd. Het steeds meer zichtbaar worden van ESG als aandachtpunt voor fondsmanagers in private equity wordt in het rapport bevestigd.

In figuur 2 is te zien dat over een periode van tien jaar is te zien dat in 2014 slechts 27% van de fondsmanagers een 1 of 2 scoren op hun ESG rating. Om als fondsmanager een 1 of 2 te scoren moeten ESG principes onderdeel zijn van het beleid en investeringsproces van de fondsmanager en ook op gerapporteerd worden. Voor 2023 is dit aantal gestegen naar 70% van de managers die ESG onderdeel hebben gemaakt van hun beleid en investeringsproces, een significante verhoging dus.

Lees het volledige onderzoek van LGT Capital Partners hier

 

Voortaan elke vrijdag BB Capital’s Friday Feed met de nieuwste updates, insights en terugblikken in uw mailbox? *na de klik eerst het verzoek om de voorwaarden via de banner te accepteren, dan wordt u daarna doorgeleid naar het formulier. Dank!

Susan van Koeveringe

Susan is opgegroeid in een ondernemersgezin en startte na haar studie Bedrijfskunde Finance Investments bij ABN AMRO bank. In 2007 richtte ze BB Capital op, om ondernemers en de professionele financiele wereld van Private Equity te verbinden.

Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

Met BB Capital Fund Investments kunt u profiteren van de mogelijkheid om direct te investeren in een gespreide portefeuille met private equity beleggingen. Wij investeren uw individuele private equity vermogen onafhankelijk en langjarig in de private equity sector met een duurzaam hoog rendement van 10-15% per jaar. Meer weten over investeren in BB Capital Fund Investments?

Meer artikelen