Textiel Innovatie Fonds investeert in duurzame pigmentfabrikant Nature Coatings

28 mei 2019

LOS ANGELES – Het Textiel Innovatie Fonds heeft een meerderheidsbelang verworven in Nature Coatings Inc., dat gevestigd is in Los Angeles. Het cleantech-bedrijf transformeert houtafval in hoogwaardige zwarte pigmenten voor de textielindustrie.

Met de investering zal Nature Coatings hun milieuvriendelijke productieproces verder verbeteren: een gesloten circuit en een circulair systeem, met houtafval afkomstig uit duurzame FSC-gecertificeerde bossen. Het proces stoot geen CO2 of andere broeikasgassen uit. De pigmenten van Nature Coatings zijn ontworpen voor de textielindustrie. Ze zijn voordelig en gemakkelijk te gebruiken met bestaande apparatuur en formules op waterbasis, zodat geen investeringen vooraf noodzakelijk zijn.

Kledingindustrie

Nature Coatings is in 2017 opgericht door Jane Palmer. De Amerikaanse werkt al meer dan 15 jaar in de kledingindustrie met pigmenten en kleurstoffen. Palmer opende in 2010 de Noon Design Studio, het eerste bedrijf in de Verenigde Staten dat zich specialiseerde in het gebruik van plantaardige kleurstoffen. Hier ontdekte zij hoe groot de vraag is naar kwalitatieve, plantaardige kleurstoffen en een productieproces zonder overmatig gebruik van water en andere natuurlijke bronnen. Dit resulteerde in de oprichting van Nature Coatings in 2017.

Duurzaam proces

Nature Coatings heeft inmiddels met succes een nieuw zwart pigment voor industrieel gebruik ontwikkeld. Het bedrijf ontving hiervoor de prestigieuze National Science Foundation Awards en was deelnemer aan het incubatorprogramma van Fashion for Good. Activiteiten die goed aansluiten bij waar het textiel Innovatie Fonds voor staat. Innovatie in de textielindustrie: van vezel tot bits, en van strings tot sensoren. Het fonds wordt beheerd door BB Capital Investments uit Den Haag en biedt groeikapitaal, netwerk en expertise voor scale-up bedrijven in verschillende textielindustrieën.

textiel-innovatie-fonds

Meer nieuws