Secondary megafondsen ook in 2022 weer dominant in fundraising

14 januari 2022
In het recordjaar 2020 werd er ruim $78 miljard opgehaald door secondary private equity fondsen, waarbij een aantal megafondsen het leeuwendeel van dit kapitaal voor z’n rekening nam. In een wereld in de ban van de coronapandemie groeide de markt voor secondary fondsen razendsnel, terwijl in het ‘rustige’ jaar 2021 ‘slechts’ $37 miljard naar de fondsen op de tweedehands markt voor private equity vloeide. In 2022 zetten de megafondsen naar verwachting wél weer grote stappen.

Bron: BB Capital analyse op basis van Preqin data

De markt voor secondary private equity groeit al jaren. En niet alleen vanwege de groei van de gehele private equity sector. Het feit dat secondary fondsen een gunstig effect op het rendement van een private equity portefeuille kunnen hebben, wordt steeds breder erkend. In 2000 was er $8 miljard onder beheer van secondary fondsen. Eind 2020 was dit gegroeid tot $300 miljard, wat met 4% nog steeds een beperkt deel van de totale private equity markt is.

80% van het totale secondary private equity kapitaal zal in 2022 worden opgehaald door de 10 grootste fondsen

Verwachting voor 2022
Op dit moment is een recordaantal van 82 fondsen aan het fundraisen. Zij geven aan in totaal $60 miljard aan kapitaal op te willen halen. Gemiddeld genomen 110% van dit doelkapitaal opgehaald in een periode van 12 tot 18 maanden. Hierdoor verwachten wij in 2022 weer een grote toename van opgehaald kapitaal door secondary fondsen ten opzichte van 2021. Wat opvalt is dat de grootste 10 fondsen verantwoordelijk zijn voor 80% van het op te halen kapitaal. Daarmee maakt binnen de markt van secondery private equity een selecte groep grote fondsen de dienst uit.

Meer weten?
Wil je meer weten over de secondary markt van private equity? Lees dan het uitgebreide artikel van Christiaan de Lint, Managing Partner en een van de oprichters van Headway Capital Partners, over dit onderwerp in onze private equity bibliotheek.

Insights

Met BB Capital Insights voorzien investment analysts Aaron Bronneberg en Koen Cremers u geregeld van analyses inzake ontwikkelingen binnen de private equity sector. Soms zoomen zij in op een bepaald onderwerp, of nemen zij juist afstand voor een beter overzicht. Het is maar net hoe zij hun inzichten het beste met u kunnen delen.

Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

Met BB Capital Fund Investments kunt u profiteren van de mogelijkheid om direct te investeren in een gespreide portefeuille met private equity beleggingen. Wij investeren uw individuele private equity vermogen onafhankelijk en langjarig in de private equity sector met een duurzaam hoog rendement van 10-15% per jaar. Meer weten over investeren in BB Capital Fund Investments?

Meer artikelen