Private markten aan de vooravond van een nieuwe cyclus in 2025

Private markten aan de vooravond van een nieuwe cyclus in 2025

14 januari 2025

Het jaar 2025 markeert een veelbelovend startpunt om te investeren in private markten. Hiervoor zijn drie belangrijke redenen aan te wijzen die in deze ‘outlook’ uitgebreid aan bod komen.

1. De eerste en waarschijnlijk belangrijkste reden is dat de periode van snelle renteverhogingen, bedoeld om de inflatie te bestrijden, inmiddels achter ons ligt. Sterker nog, centrale banken zijn vorig jaar begonnen met het verlagen van de rente. Naar verwachting zal de Europese Centrale Bank verder gaan in het toepassen van renteverlagingen dan de Amerikaanse Federal Reserve.

2. De nieuwe Amerikaanse regering maakt naar verwachting extra vaart met vergaande deregulering. Dit schept ruimte voor een nieuwe golf van fusies en overnames. Het beperkte aantal exits in de afgelopen jaren betekent dat ook bestaande investeringen hiervan kunnen gaan profiteren

3. De vraag naar private equity, private debt en investeringen in real assets groter is dan ooit. Private markten vervullen namelijk een nuttige en belangrijke functie in de economie.

Bij elkaar opgeteld creëert dat in 2025 een uitgelezen moment om te profiteren van de kansen in private markten.

Rente en inflatie

We kunnen nu – achteraf – vaststellen dat een groot deel van de inflatie in de afgelopen jaren een tijdelijk karakter had. Hiervoor zijn drie belangrijke oorzaken aan te wijzen: de pandemie, de oorlog in Oekraïne en het fenomeen dat in Nederland bekend staat als graaiflatie. Tijdens de pandemie introduceerden overheden omvangrijke steunpakketten, waardoor de geldhoeveelheid in korte tijd met ongeveer 30 procent toenam. Aangezien inflatie altijd en overal een monetair fenomeen is, leidde dit tot de eerste inflatiegolf. Deze werd versterkt doordat mensen gedwongen thuisbleven en hun uitgaven verschoven van vakanties en horeca naar producten voor thuiswerken, studeren en winkelen. De pandemie werd gevolgd door de oorlog in Oekraïne, wat leidde tot sterke stijgingen van voedsel- en energieprijzen. Oorlogen veroorzaken per definitie meer inflatie door verstoringen in aanvoerlijnen en onzekerheid op markten. Tot slot boden de pandemie en de oorlog bedrijven een legitimatie om hun prijzen te verhogen. Wanneer concurrenten prijzen verhogen, is het voor bedrijven bijna vanzelfsprekend om hierin mee te gaan. Hoewel dit als graaiflatie wordt bestempeld, is het vanuit ondernemerschap begrijpelijk en vaak onvermijdelijk. Deze omstandigheden bevestigden dat aandelen en private investeringen in bedrijven doorgaans een betere bescherming bieden tegen inflatie dan obligaties.

De overgang van renteverhogingen naar een reeks renteverlagingen heeft gezorgd voor een aanzienlijke verbetering van de financiële condities. Een financial conditions index kijkt verder dan alleen de rente; het gaat vooral om de financieringsbereidheid. Hierbij worden niet alleen de geldmarkt en het beleid van banken en de particuliere sector op financieringsgebied meegenomen, maar ook de ontwikkelingen op aandelenmarkten. Deze omslag geeft een krachtige impuls aan nieuwe deals. Het exacte tempo waarin de rente wordt verlaagd speelt daarbij een minder grote rol. De economische situatie in Europa – met name in Duitsland en Frankrijk – vraagt waarschijnlijk om verdere renteverlagingen. De Amerikaanse economie zal komende jaren beter presteren door belastingverlagingen, deregulering en productiviteitsverbeteringen. Dat betekent dat de rente daar hoger zal liggen dan in Europa. 

Het effect van deregulering en de impact van AI

De komende jaren wordt een significante productiviteitsimpuls verwacht dankzij de toepassingen van kunstmatige intelligentie. Voor het eerst in honderd jaar gaat zo’n impuls gepaard met hervormingen aan de aanbodzijde van de economie. Dit is waarschijnlijk ook een reactie op overheidsbeleid van de afgelopen jaren, waarbij problemen vooral werden aangepakt door er extra geld tegenaan te gooien. Zo werd de afhankelijkheid van de overheid vergroot en de vrije marktwerking beperkt, waardoor onderliggende problemen minder effectief werden opgelost. De nieuwe Amerikaanse regering legt de focus op aanbodgerichte economie: lagere belastingen, meer vrije marktwerking en deregulering. Deze deregulering zal de weg vrijmaken voor minder blokkades bij fusies en overnames. In de afgelopen jaren werden diverse overnames door toezichthouders geblokkeerd, vanwege concurrentieoverwegingen of om de consument te beschermen. Deze periode is in de Verenigde Staten voorbij. Het strenge toezicht ontmoedigde bedrijven zelfs om potentiële deals bij toezichthouders aan te melden; veel partijen kozen al in een vroeg stadium eieren voor hun geld. Ook in het rapport van Draghi wordt deregulering in Europa als essentieel gezien. Omdat Europa meer regelgeving produceert dan de Verenigde Staten, zou deregulering hier zelfs een grotere impact kunnen hebben. Bovendien moeten Europese toezichthouders om concurrerend te blijven met de VS, het beleid van hun Amerikaanse tegenhangers deels volgen.

Sterke toename fusies en overnames

In 2025 leidt deregulering naar verwachting tot een sterke toename van fusies en overnames; sommigen spreken zelfs van een ware explosie. Dit komt mede doordat het aantal deals sinds de renteverhogingen sterk is teruggelopen. Veel van deze deals bevinden zich nog in de pijplijn, maar partijen wachten kennelijk op een beter moment om de winst te realiseren. Een belangrijke reden waarom het rendement op private equity hoger ligt dan op aandelen is dat eigenaren op de aandelenmarkt vaak geneigd zijn om in slechte tijden te verkopen, terwijl private equity investeerders doorgaans wachten op een gunstiger verkoopmoment. Fusies en overnames vormen de levensader voor zowel private equity als private debt. Ze bieden niet alleen de mogelijkheid om winst te realiseren op bestaande posities, maar zorgen er ook voor dat conservatief gewaardeerde private equity-portefeuilles een extra rendementssprong maken bij realisatie. Bovendien komen door deze transacties middelen vrij die kunnen worden ingezet voor nieuwe deals. Fusies en overnames hebben vaak een domino-effect: een succesvolle transactie in een bepaalde sector inspireert andere spelers om het voorbeeld te volgen.

Behoefte aan private markets is groter dan ooit

Private markten vervullen een nuttige en belangrijke functie in de economie. Ze versnellen noodzakelijke veranderingen en zorgen ervoor dat nieuwe en bestaande waardevolle activiteiten worden gefinancierd. Private markten zijn bovendien flexibeler en stappen in waar reguliere markten kansen laten liggen. De drijfveer van private equity is het toevoegen van waarde. Dit kan bijvoorbeeld door bij een bestaand bedrijf de balans te optimaliseren en het bedrijf vervolgens tegen een hogere waarde te verkopen. Voorwaarde hiervoor is wel dat zowel de rente als de waarderingsontwikkelingen gunstig zijn. Waardetoevoeging kan ook plaatsvinden door omzet en winst te verbeteren, bijvoorbeeld door bedrijven te consolideren en synergievoordelen te realiseren. Bedrijven transformeren is op de beurs veel lastiger dan wanneer een onderneming in handen is van private equity. Dat komt doordat op de beurs veel stakeholders invloed hebben en de regelgeving in deze eeuw sterk is toegenomen. Private equity kan als grootaandeelhouder veel daadkrachtiger optreden. Private equity speelt bovendien een essentiële rol bij grote veranderingen, zoals de implementatie van kunstmatige intelligentie. Voor veel bestaande bedrijven is dit een complexe en ingrijpende stap. Private equity kan dankzij de toenemende investeringsvraag in bedrijven die profiteren van kunstmatige intelligentie een versnelling realiseren. De komende jaren staan in het teken van diverse transities die cruciaal zijn voor de maatschappij, zoals de digitale transformatie, de energietransitie, veranderingen in de zorg en de mobiliteitstransitie. Private equity kan hierin een sleutelrol spelen door innovatie en efficiëntie te bevorderen.

Meer flexibiliteit

Private markten vullen de ruimte op die reguliere markten vaak laten liggen. Een goed voorbeeld hiervan is private debt, dat financiering mogelijk maakt voor activiteiten die niet langer via traditionele banken kunnen worden gefinancierd. Sinds de Grote Financiële Crisis letten banken strenger op hun risicoposities. Dit heeft ertoe geleid dat banken zich voornamelijk richten op het uitlenen van geld aan particulieren en bedrijven die het eigenlijk niet nodig hebben. Financieringen via banken moeten binnen strikte kaders passen, waardoor er minder flexibiliteit is en maatwerk vaak ontbreekt. Op het gebied van real assets bieden private markten eveneens meer flexibiliteit. Door de rentestand bevinden we ons aan het einde van een langjarige vastgoedcyclus, wat tegelijkertijd het begin vormt van een nieuwe cyclus.

“Er is een grote behoefte aan datacentra vanwege de groei van kunstmatige intelligentie. Ook hier reageren private investeerders sneller en flexibeler dan bestaande institutionele fondsen.”

Private vastgoedinvesteringen zijn vaak de eerste die in dit gat stappen. Daarnaast is er een grote behoefte aan datacentra vanwege de groei van kunstmatige intelligentie. Ook hier reageren private investeerders in infrastructuur sneller en flexibeler dan bestaande institutionele fondsen. Bovendien is de behoefte aan infrastructuurfinancieringen groot door de toenemende vraag naar extra infrastructuur door de energietransitie en voor de vervanging van verouderde infrastructuur van direct na de Tweede wereldoorlog.

2025 biedt uitgelezen kansen

In 2025 komen drie voor private markten belangrijke ontwikkelingen samen. De centrale banken in de grootste ontwikkelde markten zijn de rente aan het verlagen. Dit geeft een positieve impuls aan alle beleggingscategorieën, in het bijzonder aan private markten. Daarnaast zal er in ieder geval in de Verenigde Staten en waarschijnlijk ook Europa sprake zijn van deregulering. Dat is ook een impuls voor meer fusies en overnames. Tot slot zorgt (generatieve) kunstmatige intelligentie voor een nieuwe technologische innovatiegolf. Vooral voor beleggers die na twee bijzonder positieve jaren op de aandelenmarkt op zoek zijn naar een veilige haven, kan een verdere spreiding over private markten de risico/rendementsverhouding van een beleggingsportefeuille verbeteren. Daarvoor biedt het jaar 2025 een uitgelezen kans.

 

Foto: Aditya Chinchure

Han Dieperink

Het artikel is geschreven door Han Dieperink, beleggingsspecialist, Chief Investment Strategist bij vermogensbeheerder Auréus, voormalig Chief Investment Officer van de Rabobank, schrijver van verschillende boeken over de financiële markten en beleggen en Senior Advisor bij BB Capital.

Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

Met BB Capital Fund Investments kunt u profiteren van de mogelijkheid om direct te investeren in een gespreide portefeuille met private equity beleggingen. Wij investeren uw individuele private equity vermogen onafhankelijk en langjarig in de private equity sector met een duurzaam hoog rendement van 10-15% per jaar. Meer weten over investeren in BB Capital Fund Investments?

Meer bibliotheek artikelen