“De energietransitie is belangrijk, maar het is slechts de helft van het verhaal. De andere helft, of eigenlijk zo’n 45%, betreft hoe we omgaan met materialen en producten.”
Martijn Lopes Cardozo
Partner Regeneration VC
De Private Markets strategie van BB Capital Investments heeft een focus op private equity, private credit en impact investeren. Wij spreken experts binnen de verschillende sectoren. Martijn Lopes Cardozo is partner bij Regeneration VC en richt zich op investeringen in de circulaire economie.
Interview
Wie bent u en wat is uw rol bij Regeneration VC?
Mijn is Martijn Lopes Cardozo en ik ben partner bij Regeneration VC. Wij richten ons op investeringen in de circulaire economie, specifiek op het ontwerp, de gebruiksfase en de hergebruiksfase van producten en materialen. Dit is een gebied met enorm veel potentieel, gezien de toenemende druk op bedrijven om hun milieu-impact te verminderen.
Kunt u iets meer vertellen over de circulaire economie en waarom het zo belangrijk is?
Elk jaar halen we meer dan 100 miljard ton aan materialen uit de aarde. Slechts een klein deel daarvan, ongeveer 7%, wordt nuttig hergebruikt. Dit heeft een enorme impact op het klimaat en andere planetaire grenzen, zoals biodiversiteit. De energietransitie is belangrijk, maar het is slechts de helft van het verhaal. De andere helft, of eigenlijk zo’n 45%, betreft hoe we omgaan met materialen en producten. Materiaalgebruik heeft een veel grotere impact op biodiversiteit dan energie. Daarom is het essentieel dat we van een lineaire wegwerpmaatschappij naar een circulaire economie gaan.
Waarom denkt u dat er zo weinig investeringen naar de circulaire economie gaan?
Een goede vraag. Ondanks het enorme potentieel gaat minder dan 15% van de investeringen in klimaat naar de circulaire economie.
Dit komt deels omdat het een relatief nieuw gebied is en veel investeerders nog niet volledig begrijpen hoe groot de impact kan zijn. Er zijn echter veel interessante investeringsmogelijkheden. Bedrijven staan onder druk door regelgeving, scope 3-emissies en consumentenverwachtingen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit biedt een enorme kans voor fondsen zoals Regeneration VC.
Wat zijn enkele voorbeelden van investeringen die Regeneration VC heeft gedaan?
We hebben geïnvesteerd in verschillende bedrijven die baanbrekende oplossingen bieden voor de circulaire economie. Denk aan bedrijven die innovatieve recyclingtechnologieën ontwikkelen, of die producten ontwerpen die van begin tot eind duurzaam zijn. Een van onze portfoliobedrijven is actief in het herontwerpen van verpakkingsmaterialen om ze volledig recyclebaar en herbruikbaar te maken, wat een directe impact heeft op de hoeveelheid afval die we produceren.
Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen en kansen in de circulaire economie?
Een van de grootste uitdagingen is het veranderen van de mindset van zowel bedrijven als consumenten. We zijn gewend aan een lineaire economie waarin we spullen maken, gebruiken en weggooien. De overstap naar een circulaire economie vergt een fundamentele verandering in hoe we naar producten en materialen kijken.
De grootste kans ligt echter in de enorme economische voordelen die circulaire oplossingen kunnen bieden. Door efficiënter om te gaan met materialen en producten, kunnen bedrijven kosten besparen en nieuwe inkomstenstromen creëren.
Hoe ziet u de toekomst van de circulaire economie en de rol van investeerders daarin?
Ik zie een toekomst waarin de circulaire economie de norm is. Investeerders zullen een cruciale rol spelen door kapitaal te verstrekken aan bedrijven die innovatieve oplossingen ontwikkelen. Dit zal niet alleen leiden tot betere milieu-uitkomsten, maar ook tot aantrekkelijke financiële rendementen. Fondsen zoals Regeneration VC kunnen helpen om deze transitie te versnellen door te investeren in de bedrijven die het voortouw nemen in de circulaire economie.
Recente stories
Susan van Koeveringe: “Voor een vertrekkende oprichter is de waarde van de deal uiteraard belangrijk “
Het toonaangevende, internationale nieuwsplatform RealDeals sprak met Susan van Koeveringe over de deal met Personal Touch Travel.
De kracht van het ondernemersrendement in private equity
Han Dieperink beschrijft hoe private equity-fondsen als ondernemers opereren om zo waarde toe te voegen en duurzame groei te stimuleren.
John Carter: “Private equity wordt als groeiende asset class een integraal onderdeel van een goed ingerichte beleggingsportefeuille.”
Susan van Koeveringe sprak met John Carter, mede-oprichter en CEO van Hollyport Capital.