“Waar mensen eerst sceptisch waren, laten wij nu zien dat het wél kan”
Jessica Peters
Head of ESG bij Argos
Duurzaamheid is allang geen bijzaak meer in de wereld van private equity. Jessica Peters, Head of ESG bij Argos, laat zien hoe impact investing zowel waarde toevoegt aan bedrijven als financieel rendeert. In dit interview deelt ze haar visie op hoe ESG geïntegreerd wordt in het investeringsproces, hoe impact meetbaar wordt gemaakt en waarom duurzaamheid juist in turbulente tijden essentieel is voor risicomanagement én waardecreatie.
Key takeaways:
– Duurzaamheid wordt binnen Argos structureel verankerd in het investeringsbeleid, met duidelijke KPI’s per portfoliobedrijf. Zo wordt ESG een strategische driver.
– Er wordt bij Argos gewerkt met drie per bedrijf gedefinieerde kernindicatoren voor duurzaamheid, aangevuld met waarden uit de reguliere frameworks, die als industry standards gelden.
– ESG draagt bij aan het verminderen van risico’s en het verhogen van veerkracht, juist in tijden van geopolitieke en economische instabiliteit.
– Bedrijven die toekomstbestendig zijn, zijn aantrekkelijker voor kopers én investeerders.
Interview
Kunt u iets vertellen over uzelf en uw rol bij Argos?
Mijn carrière begon ik in commerciële functies, waarna ik verder ben gaan studeren; eerst politicologie en daarna milieumanagement en -beleid. Met m’n diploma’s op zak startte ik bij EcoVadis, een bedrijf voor duurzaamheidsratings, Vervolgens werkte ik bij diverse corporates waar ik duurzaamheid in de praktijk heb helpen implementeren. Uiteindelijk rolde ik, zoals veel duurzaamheidsprofessionals, de consultancy in. Dat heb ik vier jaar met veel plezier gedaan, met een focus op duurzaamheidsstrategieën en het SMART maken van doelstellingen om zo teams vooruit te helpen met de implementatie- daar waar het uiteindelijk allemaal om draait. Drie jaar geleden ben ik gestart bij Argos als Head of ESG. In die rol houd ik mij bezig met alles wat met duurzaamheid te maken heeft: zowel binnen onze eigen organisatie, met bijvoorbeeld onze CO2-reductiedoelen en sociale thema’s, als bij het verduurzamen van de bedrijven in ons portfolio. Hiernaast ben ik ook betrokken bij de Club of Rome EU en ESG-adviesraden, wat voort komt uit een brede interesse en de behoefte om kennis te delen en up-to-date te blijven.
Wat was het kantelpunt waardoor impact investeren bij Argos op de agenda kwam?
Toen ik bij Argos begon, was duurzaamheid zeker wel aanwezig, maar nog niet geformaliseerd. Inmiddels is dat veranderd en heeft het een enorme boost gekregen. Iets wat wij ook van andere investeerders horen, we worden gezien als een frontrunner. Die ontwikkeling liep parallel aan de oprichting van ons klimaatfonds. De focus op impact investing kwam voort uit een intrinsieke motivatie van onze partners: het besef dat we hier echt iets mee moeten. Natuurlijk speelt ook mee hoe we er als private equity investeerder financieel rendement mee kunnen behalen. Maar vanaf het moment dat ik startte, voelde ik: dit leeft. Er was duidelijk urgentie. ‘De alarmbellen gaan af, maar waarom doet niemand iets?’ Wij wilden dat anders doen. En ik denk dat we daarin echt vooroplopen. Waar mensen eerst sceptisch waren over het idee dat je zowel impact kunt maken als financieel rendement kunt behalen, laten we nu, drie jaar later, zien dat het wél kan.
Kunt u uitleggen hoe jullie impact meten en monitoren? Werken jullie bijvoorbeeld met bepaalde frameworks of standaarden?
Het begrip ‘impact’ wordt soms wat losjes gebruikt. Binnen ons klimaatfonds meten we dit met name aan de hand van een CO2-reductie target. Hiernaast hebben wij er bewust voor gekozen om een beperkt aantal relevante indicatoren te selecteren. Per bedrijf kiezen we maximaal drie kernindicatoren, omdat we geloven dat elk bedrijf op zijn eigen manier waarde kan toevoegen aan duurzaamheid. Idealiter meten we die elk kwartaal, al gebeurt het in de praktijk vaak jaarlijks. We leggen ook nadruk op kwalitatieve metingen. We vragen: wat is er concreet gedaan? Daar maken we dan weer kwantitatieve vertalingen van. Daarnaast gebruiken we natuurlijk ook standaardmetrics die aansluiten bij bijvoorbeeld de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. En we vragen al onze bedrijven om een EcoVadis-duurzaamheidsrating, zodat we inzicht krijgen in hun managementsystemen, wat als backbone dient voor implementatie van verduurzaming. Ook organiseren we meerdere keren per jaar een ESG Club en Lunch & Learns, om trends, uitdagingen en ervaringen uit te wisselen.
Er leeft soms het idee dat impact ten koste gaat van rendement. Hoe ervaren jullie dat? Is dat een misvatting?
Wij zijn er juist van overtuigd dat impact en rendement elkaar versterken. Door actief te sturen op duurzaamheid, maken we bedrijven toekomstbestendiger. Ze worden aantrekkelijker voor klanten, werknemers en toekomstige kopers, inclusief andere investeringsmaatschappijen. In de meeste sectoren is duurzaamheid zelfs een strategisch voordeel. Mits goed begeleid, kunnen bedrijven daardoor waarde creëren. We zijn in de kern nog steeds een traditionele private equity partij, maar we nemen duurzaamheid serieus omdat we geloven dat het essentieel is voor lange termijn succes. Uiteindelijk draait het erom bedrijven aantrekkelijk te houden voor alle stakeholders, nu en in de toekomst.
Er zijn nu veel urgente thema’s zoals geopolitiek, inflatie, energie. Blijft impact dan wel voldoende aandacht krijgen?
Geopolitieke onzekerheden, inflatie en hoge energieprijzen trekken nu inderdaad veel aandacht. Tegelijkertijd zijn klimaatverandering, de omgang met mensen binnen én buiten het bedrijf, en goed bestuurstructurele onderwerpen [JP1] die niet verdwijnen als de wereld onrustig is. Sterker nog: investeren in verduurzaming maakt bedrijven veerkrachtiger. Je loopt voor op wet- en regelgeving, op klantwensen, en op financieringseisen. Zeker in onze regio zijn die factoren stevig verankerd. Zelfs als het stormt, figuurlijk of letterlijk, houdt die trend stand. Juist nu blijkt impact een onderscheidende factor te zijn, voor bedrijven én voor beleggers. Klimaatverandering verdwijnt niet van de agenda, ongeacht de onrust in de wereld.
Wat zou u zeggen tegen iemand die twijfelt of impact investing nog steeds the way to go is?
Je kunt met een investering én financieel rendement behalen én een positieve maatschappelijke bijdrage leveren. Het is waardevol om te beseffen dat kapitaal niet alleen rendeert in euro’s, maar ook echt iets tastbaars kan betekenen voor je omgeving. We moeten niet uitsluitend focussen op financiële groei, maar ook op mensen, de omgeving en de supply chain. Als investeerders dáár bewust op sturen, zeker in fondsen als NextGen waarin dit sterk verankerd is, dan bouw je bedrijven die sterker en toekomstgerichter zijn. Daarom geloof ik dat je als investeerder niet alleen kapitaal laat renderen, maar ook écht verschil maakt.
Recente stories
BB Capital Kijkt Verder – Aflevering 2: Impact meten & ESG transparantie – hoe werkt het (niet)?
Impact investing: hoe betrouwbaar zijn ESG-scores en impactrapportages? Ontdek het in de tweede aflevering van ‘BB Capital kijkt verder’.
BB Capital kijkt verder – Aflevering 1 – Impact investeren & rendement: een goede combinatie?
Impact investing: kan het financieel concurreren met traditionele investeringen? Ontdek het in de eerste aflevering van “BB Capital kijkt verder”.
Remco Haaxman over secondary investeringen: “het draait om aantrekkelijke risico-rendements verhouding door analyse, spreiding en de juiste prijs”
Wij spraken met Remco Haaxman, partner bij secondary investments specialist Coller Capital.