De kracht van het ondernemersrendement in private equity
De kracht van het ondernemersrendement in private equity
15 oktober 2024
Beleggen is in de basis niets meer dan het oogsten van risicopremies. Daarvan kunnen we vijf soorten onderscheiden die structureel rendement opleveren, waarvan private equity er drie combineert. Een goede score. Maar het is niet de special sauce die van private equity zo’n aantrekkelijke beleggingscategorie maakt. Dat is volgens Han Dieperink iets wat hij ‘het ondernemersrendement’ noemt.
In dit artikel gaat beleggingsspecialist Han Dieperink uitgebreid in op de bronnen van rendement binnen het beleggen in private equity met een focus op de herkomst van het ondernemersrendement.
1. Aandelenrisico
2. Kredietrisico
3. Liquiditeitsrisico
4. Managerrisico
5. Verzekeringsrisico
Alleen deze vijf geven structureel meer rendement dan de risicovrije rente, waardoor er sprake van en positieve risicopremie. Sommige van deze bronnen zijn gemakkelijk toegankelijk en andere moeilijker. Het rendement van beleggen is feitelijk het oogsten van deze risicopremies.
Structureel positief
[1] Alfa is een financiële term die wordt gebruikt in de beleggingswereld om het rendement te beschrijven dat hoger is dan het rendement van een benchmark of index. Het wordt gezien als een maatstaf voor het succes van een investering.
Driedeling
“Op zich is zo’n driedeling gunstig. Het betekent tegelijkertijd een stapeling van risicopremies en een spreiding over verschillende rendementsbronnen.”
Private equity is een investering in bedrijven en in dat opzicht lijkt het verschil met beleggen in beursgenoteerde bedrijven klein. Met het verschil dat een investering in private equity gedurende de looptijd niet of nauwelijks verhandelbaar is. Daarvoor hoort een investeerder een positieve liquiditeitspremie te ontvangen. Verder blijken de verschillen tussen de managers van private equity fondsen zo groot, dat alleen de beste managers waarde kunnen toevoegen. Toch kan daarmee de toegevoegde waarde van private equity niet volledig worden verklaard. Er zit namelijk een verschil in aandelenrisico op de beurs en aandelenrisico bij een investering in private equity. Dat verschil is wat ik het ondernemersrendement noem.
Ondernemersrendement
Denken en doen als een ondernemer
Veranderen gaat makkelijker buiten de beurs om
Beloond na werken
Ondernemend investeren in private equity
“Traditioneel beleggen is al snel saai, ondernemend investeren is veel leuker.”
Er zit vaak ook een behoorlijke mismatch tussen de rendementsverwachting als ondernemer en het mogelijke rendement op een traditionele beleggingsportefeuille. De rendementsprognose op zo’n beleggingsportefeuille komt niet boven de 10 procent uit, terwijl voor veel private equity investeerders 10 procent eerder aan de lage kant is. Dat verschil in rendement is niet terug te voeren op de vijf rendementsbronnen, maar komt vooral doordat ondernemers binnen de private equity-omgeving optimaal kunnen renderen.
Van ondernemers, voor ondernemers
Foto: Dylan Gillis
Han Dieperink
Het artikel is geschreven door Han Dieperink, beleggingsspecialist, Chief Investment Strategist bij vermogensbeheerder Auréus, voormalig Chief Investment Officer van de Rabobank, schrijver van verschillende boeken over de financiële markten en beleggen en Senior Advisor bij BB Capital.
Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?
Meer bibliotheek artikelen
Enorme groei private credit is vooral reden tot ongerustheid bij traditionele banken
De markten voor private credit groeien hard. Toezichthouders, zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maken zich zorgen. Onze Senior Advisor Han Dieperink legt uit dat dit eigenlijk vooral geldt voor traditionele banken.
Spreiding in de private equity portefeuille: het belang van vintage jaren
Private equity is uitgegroeid tot een vast onderdeel van een goed gespreide beleggingsportefeuille. Door te spreiden kun je het risico van beleggen verlagen, zonder dat dit ten koste gaat van het rendement.
De voordelen van vermogensoverdracht via Private Equity
Private equity biedt interessante mogelijkheden voor vermogensoverdracht. Dat staat lang niet bij iedereen even duidelijk op de radar.