Private credit biedt een uitstekende balans tussen risico en rendement en vormt een complementaire beleggingscategorie naast ons bestaande private equity aanbod

Rogier van Mazijk

BB Capital Investments Private Markets

De Private Markets strategie van BB Capital Investments is breder dan private equity. Private markets specialist Rogier van Mazijk legt uit wat de voordelen zijn van investeren private credit via BB Capital. Een private markets asset class die misschien nog niet zo bekend is als private equity, maar daarom niet minder interessant. 

Interview

Wat is private credit precies?

Private credit, ook wel bekend als private debt of direct lending, is financiering die wordt verstrekt door niet-bancaire instellingen en dient als alternatief voor traditionele bankfinanciering. Deze fondsen gaan directe overeenkomsten aan met bedrijven van alle groottes, waarbij deze leningen niet publiek verhandelbaar zijn. Het stelt bedrijven in staat om snel en flexibel kapitaal aan te trekken, wat vaak efficiënter, sneller, en flexibeler is dan bij banken.

Is er een verschil tussen private debt en private credit?

Nee, private debt en private credit zijn in wezen synoniemen en worden vaak door elkaar gebruikt. Daarnaast worden ook termen zoals direct lending, non-bank lending en alternative credit vaak in dezelfde context gebruikt.

Waarom past private credit goed bij de strategie van BB Capital?

Private credit biedt een uitstekende balans tussen risico en rendement en vormt een complementaire beleggingscategorie naast ons bestaande private equity aanbod. Het geeft onze investeerders toegang tot een ander risicoprofiel binnen de kapitaalstructuur dan private equity, door te investeren in schuldinstrumenten met onderpand en een senior positie. Dit resulteert in lagere risico’s en consistente rendementen, wat bijdraagt aan een gediversifieerde en stabiele portefeuille voor onze investeerders.

Wat is er nieuw aan de manier waarop BB Capital private credit aanpakt?

Ons nieuwe fonds bouwt voort op het succes van BB Capital Private Equity, dat momenteel meer dan €150 miljoen beheert, en maakt gebruik van eenzelfde “evergreen” structuur. Dit betekent dat investeerders meteen voor hun volledige bedrag geïnvesteerd zijn, zonder de gebruikelijke aanloopperiode die typisch is voor zowel private equity als private credit-fondsen. De combinatie van onze unieke evergreen structuur en de dynamiek van private credit biedt meer liquiditeit en flexibiliteit voor investeerders — het is eenvoudig voor investeerders om in te stappen, alsook uit te stappen.

Kun je wat meer vertellen over de fondsselectie?

Bij de fondsselectie richten we ons voornamelijk op fondsen die strategieën hanteren met een sterk risicoprofiel en solide onderpand. We mengen dit met mezzanine debt, om een goede balans te vinden tussen risico en rendement. Onze selectiecriteria omvatten grondige due diligence om ervoor te zorgen dat we fondsen kiezen met goed doordachte en haalbare investeringsstrategieën. We beoordelen de expertise en het track record van het managementteam, hun concurrentievoordelen en hun positie in de markt.

Heeft BB Capital concrete doelstellingen voor dit fonds?

Ja, we hebben duidelijke rendementsdoelstellingen voor dit fonds. We streven naar een aantrekkelijk fondsrendement met een lager risicoprofiel, dankzij onze focus op senior schuldinstrumenten met onderpand. Daarnaast willen we onze investeerders een stabiel en consistent rendement bieden, terwijl we bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de bedrijven waarin we investeren via de fondsinvesteringen. Onze doelstellingen omvatten ook het waarborgen van liquiditeit en flexibiliteit voor onze investeerders.

Wat zijn de vooruitzichten voor rendement van private credit in de toekomst?

De vooruitzichten voor het rendement van private credit zijn zeer positief. Door de veranderingen in de financiële sector de afgelopen decennia en de regelgeving na de financiële crisis van 2008, is er een structureel financieringsgat ontstaan, dat private credit vult. Dit heeft geleid tot een sterke groei in het beheerd vermogen van private credit, met de verwachting dat dit binnen vijf jaar bijna $3 biljoen wereldwijd zal bereiken. Daarnaast, nu de basisrentes zo hoog zijn, biedt private credit zeer aantrekkelijke rendementen, waardoor het nog interessantere keuze wordt voor investeerders.

Recente stories