“Over vijf jaar gaat juist dat wat een fonds toevoegt aan de maatschappij echt meetellen. Alleen bedrijven kopen en verkopen is niet meer genoeg.”

Sandra Lagumina

Senior Partner Climate Strategy bij Argos Wityu

Susan van Koeveringe was op 16 april in München voor de conference day van Argos Wityu, één van de fondsen waar we met BB Capital In investeren. Zij sprak onder andere met Sandra Lagumina, Senior Partner Climate Strategy bij het van oorsprong Franse fonds, dat met Argos Climate Action een eigen impact fonds beheert

Story

Sandra, heel erg bedankt dat je vandaag de tijd hebt genomen, want ik neem aan dat je tegenwoordig een behoorlijk drukke agenda hebt!

Klopt, na dit interview sta ik op het podium en zal ik de toelichting geven over de resultaten van het Climate Action Fund, het fonds dat we anderhalf jaar lanceerden.

Je bent in 2017 toegetreden tot de private equity-sector vanuit GDF Suez (Engie) en je bent in 2022 bij Argos begonnen. Hoe is dat tot stand gekomen?

Ik ben opgeleid als advocaat en werkte vóór Argos Wityu bij Meridiam; een pioneer fonds dat actief was in de duurzame infrastructuur en daarvoor bij Engie, het voormalige GDF Suez. Meridiam ging steeds meer richting fossiele industrieën en dreef verder weg van natuurlijke bronnen en klimaatactie. Daarnaast wilde ik mijn ervaring in het bedrijfsleven en expertise in sustainable finance toepassen op private ondernemingen. Ter oriëntatie sprak ik met een goede vriend van mij, Louis Godron, partner bij Argos en begreep van hem dat Argos voornemens was in een nieuw fonds op te zetten; gericht op climate action: “grey to green”. Het Argos Climate Action fonds. Met mijn corporate achtergrond en mijn diepe kennis in de energiesector, kon ik een mooie toevoeging zijn op het team.

Veel van onze particuliere investeerders relateren impact aan het investeren in nieuwe (klimaat) technologieën, durfkapitaal. Waarom hanteert Argos juist een andere strategie met zijn Argos Climate Action fonds?

Het Argos Climate Action fonds is een van de eerste, zo niet het eerste fonds, dat zich richt op de zogenaamde ‘grey to green’ strategy. Wij beoordelen proposities natuurlijk op hun strategie in het algemeen, of het een goede financiële investeringscasus is, maar ook op hun kansen om tenminste 7.5% carbon reductie te realiseren. Dit is een van de harde eisen bij onze fondsselectie. Binnen de SFDR 9 en Taxonomy regelgeving, die door de EU is geïmplementeerd en die de meetbaarheid en vergelijkbaarheid van ESG scores van bedrijven regelt, was het niet mogelijk een dergelijke focus op dit fonds te leggen. Dit komt doordat ‘grijze’ bedrijven vanwege de wet- en regelgeving niet in een ‘groen’ fonds passen. Bijvoorbeeld een recyclingbedrijf dat bijdraagt aan een circulaire economie. Wij, het team van het Argos Climate Action fonds, zijn uitgebreid in gesprek gegaan met de autoriteiten om hen ervan te overtuigen dat  juist door het starten van dit initiatief, of beter gezegd deze ‘movement’, in transitie geïnvesteerd kan worden vanuit private equity.

En hoe beïnvloed deze diepgaande kennis van het Climate Action Fund het Argos Flagship Fonds?

De kruisbestuiving vindt steeds meer plaats. Het Argos Flagship Fund investeert veel in industrie; sectoren waar footprint reduction ook hoog op de agenda staat. Met de diepgaande kennis vanuit het Climate Action in huis, kunnen we dus ook impact maken in het Argos Flagship Fund.  

Waarom denk jij dat nog geen (weinig) andere fondsen deze grijs-naar-groen-strategie volgen? Hoe ontwrichtend zal impactbeleggen in de komende vijf jaar zijn voor de private equity-sector?

Ik denk dat er meerdere fondsen gaan volgen. Er wordt vanuit de investor community veel ingezet op ‘venture capital’. Maar vanuit de private equity markt bekeken, ben ik ervan overtuigd dat traditionele fondsen de shift naar hun ‘additionality’ moeten maken. Een bedrijf goedkoop inkopen en voor een hogere prijs verkopen maakt je als private equity huis morgen niet meer relevant. Institutionele investeerders zullen niet meer investeren in private equity fondsen waar deze duurzaamheids-angle ontbreekt. Duidelijk maken wat je ‘additional values’ zijn, of het nu in footprintreductie is, of een andere ‘angle’ waaruit blijkt dat het iets toevoegt aan duurzaamheid zullen leidende overwegingen worden om te investeren. De European Investment Bank is daar al in voorgegaan en zet daarmee een voorbeeld voor vele andere institutionele partijen.

Oké, dus je bent een van de leidende senior partners achter het Climate Action Fund en ik heb gelezen dat je graag jong talent en vooral jonge vrouwen in de financiële wereld inspireert. Op welke manier heeft het Argos Climate Action-initiatief dit doel kunnen bereiken?

Haha, yes. Met het lanceren van het Climate Action Fund sloegen we twee vliegen in één klap: veel jonge talenten en vrouwelijke professionals stapten af op het initiatief om het volgende hoofdstuk in private equity te schrijven. We startten ook om meer expliciet te maken wat impliciet was. Meer schrijven en uitspreken wat de core values zijn binnen ons team. Want samen maken we het verschil.

Recente stories