BB Capital’s Friday Feed – Edition #66

— 5 april 2024

Elke week treft u hier op vrijdag de laatste updates van BB Capital Investments. Met insights en nieuws over onze portfoliobedrijven en de fondsen waar we met BB Capital Fund Investments in investeren. Maar ook: waar zijn we geweest, wat hebben we gezien en wat valt ons op? Wij delen het graag. 

Kruger: Themabijeenkomst ‘Voortvarend verder in een onstuimige tijd’

Afgelopen dinsdag was Nancy Kouwenhoven aanwezig op de ss Rotterdam bij een bijeenkomst van Kruger met het thema ‘Voortvarend verder in een onstuimige tijd’. Een interessant onderwerp wat op meerdere vlakken van toepassing kan zijn: economisch, geopolitiek, financieel, nationale politiek, etc. gehouden op een toepasselijke locatie.

Na een welkomstwoord en introductiepresentatie door het team van Kruger kwam Prof. Dr. Bas Jacobs aan het woord. Hij is hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de School of Economics and Business van de Vrije Universiteit Amsterdam. Tevens is hij essayings voor Vrij Nederland en publiceert regelmatig in Nederlandse kranten over economie en economisch beleid. Tijdens zijn presentatie gaf hij zijn visie op het thema, specifiek gericht op de economische ontwikkelingen die hij ziet en voor ons duidde in het bredere perspectief van de (geo)politieke ontwikkelingen. Het was een analytisch en scherp verhaal, waarin wat meer complexe economische zaken helder en enthousiast verteld werden.

Daarna was een optreden van De Speld LIVE, wat vanzelfsprekend de lachers in de zaal op de hand kreeg. Een mooie combinatie van actualiteit en satire wat een mooie brug was naar de afsluitende borrel. Het was een interessante dag waarin het thema van de dag tot uitdrukking kwam in het programma: de inhoudelijke werkzaamheden van Kruger, economische visie van Prof. Dr. Bas Jacobs en als afsluiting de brug naar de actualiteiten met een lach. Dank Kruger voor de uitnodiging!

Alfa Accountants & Adviseurs: Opening nieuwe kantoor in Dordrecht

Om de opening van hun nieuwe kantoor in Dordrecht te vieren organiseerde Alfa Accountants & Adviseurs een seminar over duurzaamheid in het MKB. Bijzonder om te horen dat Alfa zelf al 10 jaar gecertificeerd B Corp is. Vanessa Onnes was hier namens BB Capital bij aanwezig. 

Wilco Dokman en Bram Reinders vertelde wat er speelt op het gebied van duurzaamheid in het MKB. Zo verplicht de ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ (de ‘CSRD’ richtlijn) beursgenoteerde ondernemingen en grote familiebedrijven vanaf dit jaar al om een duurzaamheidsrapportage in te dienen en de impact van hun keten in kaart te brengen. Ook het MKB zal hier de komende jaren mee te maken krijgen, leveranciers of afnemers kunnen namelijk eisen gaan stellen aan duurzaamheid en de aantoonbaarheid daarvan in de keten.

Ondernemers wordt geadviseerd tijdig een inventarisatie van hun keten van leveranciers en klanten te maken en actie te ondernemen om hierop voorbereid te zijn en zo hiermee een strategische voorsprong te claimen. Een dergelijke pro-actieve houding vertaalt zich bovendien vaak op meerdere fronten uit, zo bieden banken ondernemers die aantoonbaar duurzaam zijn vaak al een korting op rente-tarieven bij een financiering en kan het hebben van (aantoonbaar) ESG-beleid bovendien zelfs een waarde-vermeerderend effect hebben in een verkoopproces.

Tot slot hield Lara Koole co-founder van Carbon Equity een inspirerend verhaal over de klimaattransitie, uitdagingen en kansen en hoe zij met hun fonds investeren in veelbelovende klimaattechnologie, een van de grootste groeimarkten van deze (en de komende) generatie. Aan inspiratie dus genoeg om aan de slag te gaan met duurzaamheid! Het seminar werd afgesloten met een geslaagde (netwerk)borrel. Bedankt Alfa Accountants & Adviseurs voor de uitnodiging en organisatie!

Partners Group: Private Markets Mythbusters Series

‘Economische cycli zijn niet te beheersen, maar je zenuwen wel’, wat wordt daarmee bedoeld? Waarom een continue investment strategie – zeker in tijden van economische onzekerheid – het beste werkt in volatiele markten. Investeerders in private equity staan erom bekend hun gecommitteerd kapitaal te verlagen ten tijden van economische onzekerheid, hetgeen ertoe leidt dat beleggers rendement mislopen waar dit juist veel kan opleveren.

Onderstaande grafiek, waarin meer dan 20 jaar aan cashflow gegevens verzameld zijn, laat zien dat terwijl het gecommitteerde kapitaal verminderd vlak na onzekere tijden, goede buyout fondsen juist hun sterkste prestaties laten zien – iets wat counter intuïtief lijkt te zijn.

Dit was ook het geval ten tijde van de financiële crises, waar beleggingstoezeggingen door investeerders op het hoogste punt van de crises daalde met 60%. De fondsen die destijds echter opgetuigd werden zorgden voor een van de beste returns (gemeten in TVPI) van de afgelopen twee decennia – 2.6x voor fondsen uit 2009 en 2010, vergeleken met 2.1x voor de zes jaren ervoor.

Kijkend naar het huidige investeringsklimaat, toont de laatste fondswervingsdata een vermindering van ongeveer 30% ten opzichte van het niveau in 2021. Dit terwijl het huidige economische periode – dat gekenmerkt wordt door hoge rentepercentages en aanhoudende inflatie, strengere kredietnormen en onzekerheid over een economische zachte landing – net als voorheen ook grote kansen met zich meebrengt. In tijden zoals deze kunnen kopers namelijk profiteren van de volgende factoren:

Mismatch tussen vraag en aanbod: onder druk van factoren zoals overallocatie, fondslooptijden en liquiditeitsproblemen, worden verkopers naar de onderhandelingstafel bewogen, wat kan leiden tot voordelen voor kopers.

Transactie dynamieken van illiquide markten: doorgaans duurt het verkopen van illiquide activa of bedrijven langer vanwege due diligence, juridisch werk, overdracht van rechten, en andere factoren. Doordat een verkoop vaak niet snel zal plaatsvinden, kunnen er extra kortingen onderhandeld worden ten tijde van economische onzekerheid.

Verlengde periode kansen: de beste fondsen worden vaak opgericht vlak na het begin van een crisis. Kijkend naar de secondaries markt, werden er veel hoge kwaliteit portefeuilles verkocht met hoge kortingen in de jaren 2009 en 2010, vlak na het begin van de crisis.

Om als investeerder te kunnen profiteren van de mogelijkheid tot deze hogere rendementen, wordt er aangeraden om een strategie van continue toezeggingen te volgen waarbij niet gekeken wordt naar veranderende marktdynamieken en procyclische valkuilen.

Het hele artikel van Partners Group lezen? Volg deze link.

FD Media Group: Masterclass “Demand Generation”

Wij waren afgelopen donderdag aanwezig bij de Masterclass Demand Generation, georganiseerd door de FD Media Groep en gegeven door de specialisten van Mindwise.

Denise Huisman en Floris Kok namen de deelnemers mee in de wereld van Systeem 1 & 2, POP’s en POD’s teneinde meer inzichten te verwerven in de doelgroep en zo bedrijven te ondersteunen bij het optimaliseren van hun marketingactiviteiten.

Voortaan elke vrijdag BB Capital’s Friday Feed met de nieuwste updates, insights en terugblikken in uw mailbox? *na de klik eerst het verzoek om de voorwaarden via de banner te accepteren, dan wordt u daarna doorgeleid naar het formulier. Dank!

Susan van Koeveringe

Susan is opgegroeid in een ondernemersgezin en startte na haar studie Bedrijfskunde Finance Investments bij ABN AMRO bank. In 2007 richtte ze BB Capital op, om ondernemers en de professionele financiele wereld van Private Equity te verbinden.

Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

Met BB Capital Fund Investments kunt u profiteren van de mogelijkheid om direct te investeren in een gespreide portefeuille met private equity beleggingen. Wij investeren uw individuele private equity vermogen onafhankelijk en langjarig in de private equity sector met een duurzaam hoog rendement van 10-15% per jaar. Meer weten over investeren in BB Capital Fund Investments?

Meer artikelen