BB Capital’s Friday Feed – Edition #57

— 2 februari 2024

Elke week treft u hier op vrijdag de laatste updates van BB Capital Investments. Met insights en nieuws over onze portfoliobedrijven en de fondsen waar we met BB Capital Fund Investments in investeren. Maar ook: waar zijn we geweest, wat hebben we gezien en wat valt ons op? Wij delen het graag. 

Aeternus Corporate Finance: Whitepaper over Cosmetische behandelklinieken

Deze week publiceerde Aeternus Corporate Finance een interessante white-paper over “De waarde en prijs van Cosmetische behandelklinieken”. BB Capital is, via haar portfoliobedrijf Cosmetique Totale, ook actief in deze markt en beiden worden dan ook in de whitepaper benoemd. Daarnaast heeft BB Capital goed contact met Aeternus Corporate Finance en spreken zij regelmatig wanneer interessante proposities zich voordoen in deze markt.

In de whitepaper wordt verder uiteengezet hoe de markt momenteel onderhevig is aan consolidatie, wat de voordelen zijn van deze schaalvergroting en welke aspecten van belang zijn bij het vaststellen van de waarde bij een transactie. Een recent voorbeeld hoe ook Cosmetique Totale actief werkt aan (internationale) schaalvergroting is de overname van twee locaties van Depil & Young in Frankrijk per 1 februari 2024. Na de overname heeft Cosmetique Totale acht filialen in Frankrijk: de zes bestaande locaties in de omgeving van Lille, plus de nieuwe locaties in Valence en Bordeaux. Het huidige behandelaanbod voor laserontharing en huidverbetering wordt de komende tijd stapsgewijs verder uitgebreid naar het volledige aanbod van Cosmetique Totale met de meest geavanceerde (laser-)apparatuur. Ook zullen de medewerkers zich verder gaan ontwikkelen door opleidingen van de internationale CT Academy.

De whitepaper van Aeternus kunt u downloaden op de website via deze link.

Investeerders vertellen: Ondernemer Wout

In de serie ‘Investeerders vertellen’ delen investeerders hun ervaring over beleggen in private equity via BB Capital Fund Investments.

In deze editie Wout, een Nederlandse investeerder woonachtig in Ethiopië. Ondernemer Wout vertelt ons dat er voor hem eigenlijk geen alternatief bestaat voor het fonds van BB Capital Fund Investments als het gaat om investeren in private equity. Lees verder op onze website.

Het hele interview met investeerder Wout lezen? Volg deze link naar onze website.

Smile Invest: De verkoop van SmartSD aan Cobepa

Smile Invest realiseert een nieuwe exit met de verkoop van SmartSD aan Cobepa. BB Capital Fund Investments investeert sinds 2018 in Smile Invest. Smile Invest is een investeringsmaatschappij die zich richt op buy-out transacties van innovatieve mid-market bedrijven in de Benelux.

SmartSD was een van de eerste investeringen in het fonds. De onderneming is een value-added distributeur van security producten en oplossingen. Onder het aandeelhouderschap van Smile Invest is SmartSD sterk gegroeid, door het betreden van de Franse markt en diverse overnames. Smile Invest blijft in de volgende fase met Cobepa betrokken als minderheidsinvesteerder. Na de exit van Climate for Life aan NIBE in juni 2023 is dit de tweede succesvolle exit van Smile Invest uit het fonds. Onze felicitaties aan het team van Smile Invest! Keep up the good work.

Meer lezen over de verkoop van SmartSD? Volg deze link.

Datasite: EMEA 2024 M&A Vooruitblik

Volgens het rapport van Mergermarket in opdracht van Datasite zijn de vooruitzichten voor de EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) dealmarkten in 2024 veelbelovend na een uitdagende periode van strak monetair beleid in 2023. De trend is dat dealmakers voorzichtig blijven handelen, maar EMEA M&A zal standhouden. In dit artikel zetten we kort de belangrijkste vooruitzichten en trends voor 2024 uiteen. 

Vooruitzichten voor 2024 

Uit onderzoek onder te koop staande bedrijven in de tweede helft van 2023 zijn een aantal verwachtingen voor 2024 af te leiden:

  • In de technologie-, media- en telecomsector (TMT) waren telecomdeals een belangrijke drijvende kracht achter M&A. Dit komt omdat netwerken hebben upgrades nodig nu de wereld overgaat op 5G en de databehoefte aan glasvezelnetwerken alsmaar blijft stijgen.
  • In de industriële en chemische sector wordt er vooral in de industriële regio’s binnen Europa, zijnde de DACH-regio en Italië, veel dealactiviteit verwacht. Dit is mede omdat beide economieën een mindere periode achter de rug hebben.
  • In de consumentensector hebben bedrijven de stijgende inflatie opgevangen door de prijzen te verhogen terwijl ze erop moesten letten om de verkoopvolumes niet te laten dalen. Door de toenemende vraag van China is de verkoop van luxegoederen weer aangewakkerd.

Trends in 2024 

De volgende trends worden verwacht de dealvolume in 2024 te beïnvloeden: 

  • Er wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente eerder kan verlagen vanwege lagere inflatie in belangrijke eurozone-economieën. Dit opent mogelijkheden voor nieuwe en goedkopere financieringslijnen voor overnames
  • Europese private equity partijen hebben momenteel een record aan dry powder staan van €348b miljard. Mogelijke koerswijzigingen in het ECB beleid kan kansen bieden om dit kapitaal in te zetten en hun overname activiteiten te vergroten
  • Europa richt meer aandacht op antitrust-handhaving met een focus op innovatie en nationale veiligheid. Dit kan uitdagingen opleveren voor grote overnemers in 2024 en mogelijk kleinere strategen aanmoedigen
Volg deze link om het hele rapport van Mergermarket te downloaden.

NVP Young: New Year Drinks

Afgelopen dinsdag waren Jana van den Bergen en Rick Weening bij de New Year Drinks georganiseerd door de NVP Young committee in Brouwerij Troost.

Naast het spreken van oude bekenden en het ontmoeten van andere young professionals binnen Private Equity en Venture Capital was er ook een interessant panel georganiseerd. Het panel ging dieper in op de verschillende carrièrepaden die Private Equity en Venture Capital bieden. Aan de hand van prikkelende vragen deelden panelleden interessante keuzes en ervaringen uit hun eigen loopbaan. Het was daarom niet alleen een gezellige avond, maar ook een avond vol met nieuwe inzichten. Bedankt NVP Young!

Voortaan elke vrijdag BB Capital’s Friday Feed met de nieuwste updates, insights en terugblikken in uw mailbox? *na de klik eerst het verzoek om de voorwaarden via de banner te accepteren, dan wordt u daarna doorgeleid naar het formulier. Dank!

Susan van Koeveringe

Susan is opgegroeid in een ondernemersgezin en startte na haar studie Bedrijfskunde Finance Investments bij ABN AMRO bank. In 2007 richtte ze BB Capital op, om ondernemers en de professionele financiele wereld van Private Equity te verbinden.

Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

Met BB Capital Fund Investments kunt u profiteren van de mogelijkheid om direct te investeren in een gespreide portefeuille met private equity beleggingen. Wij investeren uw individuele private equity vermogen onafhankelijk en langjarig in de private equity sector met een duurzaam hoog rendement van 10-15% per jaar. Meer weten over investeren in BB Capital Fund Investments?

Meer artikelen