BB Capital’s Friday Feed – Edition #52

15 december 2023

Elke week treft u hier op vrijdag de laatste updates van BB Capital Investments. Met insights en nieuws over onze portfoliobedrijven en de fondsen waar we met BB Capital Fund Investments in investeren. Maar ook: waar zijn we geweest, wat hebben we gezien en wat valt ons op? Wij delen het graag. 

Sparkling Society: Release City Island 6

Sparkling Society, een van de portfoliobedrijven van BB Capital Investments, heeft een nieuwe game uitgebracht. Ontdek het geheel nieuwe City Island 6: Leven opbouwen!

Reis als burgemeester van een evoluerende stad de wereld rond en ontdek spectaculaire eilanden en levendige steden die werkelijk uniek en levend zijn! Nu met verbeterde functies City Island 6 til je bouwervaring op verschillende terreinen en thema’s naar een hoger niveau. Geniet bovendien van een naadloze gameplay, omdat de game rechtstreeks op je mobiele telefoon offline kan worden gespeeld. Je hebt dus geen internet- of wifi-verbinding nodig. Gebruik cloudopslag om je voortgang op meerdere apparaten bij te houden.

Meer te weten komen over de games van Sparkling Society? Volg deze link.

Aeternus Corporate Finance: Collegetour Pricing

Afgelopen donderdag waren Aaron Bronneberg en Rick Weening bij de Collegetour Pricing georganiseerd door Aeternus Corporate Finance in Amsterdam. De centrale vraag gedurende de middag was “Hoe kan een doordachte pricingstrategie de waarde en de winst van een onderneming vergroten?

Een aantal onderwerpen gerelateerd aan deze vraag, zoals het vergelijken van verschillende soorten prijsstrategieën en het bespreken van de daarbij behorende aanpak, kwamen tijdens presentaties van Jacques Jetten van Aeternus en Ivo van der Peijl van Simon-Kucher & Partners aan bod. Op basis van voorbeelden uit de praktijk lichtte Jacques Jetten toe hoe de juiste prijsstrategie een significante impact kan hebben op de ondernemingswaarde. Waar op te letten bij het opstellen van zo’n strategie en hoe hier praktisch invulling aan te geven werd door Ivo van der Peijl aan de hand van acht praktische tips verder uiteengezet.

Na de verschillende presentaties was er tijdens de aansluitende borrel nog voldoende tijd om samen met de andere aanwezigen te reflecteren op de interessante presentaties. Bedankt Aeternus Corporate Finance voor de leuke en interessante middag!

Coller Capital: Global Private Equity Barometer Winter 2023-2024 

Recent heeft Coller Capital voor de 39e keer de Global Private Equity Barometer gepubliceerd. Ieder halfjaar geeft de Barometer inzicht in de wereldwijde trends in private equity gebaseerd op een enquête gehouden onder institutionele beleggers in Noord-Amerika, Europa en Asia-Pacific.

Jeremy Coller, Chief Investment Officer en Managing Partner van Coller Capital, geeft aan dat uit de laatste editie van de Barometer blijkt dat ‘alternative assets’ waaronder private equity, een aantrekkelijke beleggingscategorie blijft ondanks een sterk veranderde macro-economie, waar fundamentele factoren aan het verschuiven zijn.

Uit de enquête komen een aantal interessante bevindingen naar voren:

  • Bijna 60% van de investeerders verwacht hogere M&A volumes en activiteiten bij private market fondsmanagers in de komende drie tot vijf jaar, waar dit beeld het sterkste is bij Europese investeerders. Huidige rentetarieven, uitdagingen op het gebied van fundraising en hogere kosten om aan strengere regelgeving te voldoen zijn mogelijk factoren die dit beeld vormgeven.
  • Investeerders geloven in AI (Artificial Intelligence) en verwachten dat AI de komende twee tot drie jaar een steeds groter onderdeel gaat vormen, specifiek bij Europese investeerders. Zij verwachten AI te gaan inzetten bij fonds monitoring, het benchmarken met concurrenten, investeringsbeslissingsprocessen en recruitment.   
  • Meer dan 80% van de investeerders hebben een jaarlijks netto rendement van 11% tot 20% gerealiseerd over de afgelopen vijf jaar. Voor de komende drie tot vijf jaar verwacht 59% van de investeerders een jaarlijks nettorendement op de totale private equity portefeuille te genereren van 11%-15%. Buy-outs worden verwacht de hoogste rendementen te leveren.
  • Investeerders zien dat private wealth en retail kapitaal een belangrijk onderdeel worden van het totaal belegde kapitaal in private markets. 32% verwacht dat op lange termijn private wealth en retail kapitaal hoger zal zijn dan institutioneel kapitaal; 7% verwacht dit al op de korte termijn.  

Bovenstaande highlights uit de Barometer geven een goed beeld van hoe institutionele investeerders kijken naar recente ontwikkelingen binnen de investeringsmarkt en hun blik op de toekomst.

Voor een link naar de website en volledige rapportage, klik hier

M&A Community: Awards 2023

Gisteren waren Koen Cremers en Aaron Bronneberg bij de M&A awards 2023. De avond begon met een diner op uitnodiging van Sincerius bij Le Hollandais in Amsterdam. Na het diner zijn ze richting het feest gegaan in de Beurs van Berlage. 

Tijdens het diner zijn jonge werknemers uit het klantennetwerk van Sincerius aanwezig. Hierdoor begon de avond gezellig en konden we bijpraten met mensen die we in eerdere transacties zoals bij Infradax of KidsKonnect zijn tegengekomen.

Bij het M&A gala waren tijdens ons diner de uitreikingen van de awards en tijdens het feest konden we dus de genomineerden en winnaars feliciteren. Het was bijvoorbeeld erg leuk om weer mensen van Deloitte, waar wij allebei gewerkt hebben, tegen te komen. Verder hebben wij nog Jimmy Teelen van Rabobank, Teun Grijzenhout van Clairfield en Max Koene van Corp kunnen feliciteren met hun nominaties. Een mooie combinatie van mensen die we kennen uit onze jeugd of relaties van BB Capital zijn. Mooi om te zien hoe de mensen waar we mee samen werken of we buiten werk kennen nu aan de top van hun werkveld staan!

Hierbij willen wij Sincerius nogmaals bedanken voor de uitnodiging en de goed georganiseerde avond. Ook willen wij Sincerius nogmaals feliciteren dat zij verkozen zijn tot de beste mid-market transaction services adviseur van Nederland!

Voortaan elke vrijdag BB Capital’s Friday Feed met de nieuwste updates, insights en terugblikken in uw mailbox? *na de klik eerst het verzoek om de voorwaarden via de banner te accepteren, dan wordt u daarna doorgeleid naar het formulier. Dank!

Susan van Koeveringe

Susan is opgegroeid in een ondernemersgezin en startte na haar studie Bedrijfskunde Finance Investments bij ABN AMRO bank. In 2007 richtte ze BB Capital op, om ondernemers en de professionele financiele wereld van Private Equity te verbinden.

Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

Met BB Capital Fund Investments kunt u profiteren van de mogelijkheid om direct te investeren in een gespreide portefeuille met private equity beleggingen. Wij investeren uw individuele private equity vermogen onafhankelijk en langjarig in de private equity sector met een duurzaam hoog rendement van 10-15% per jaar. Meer weten over investeren in BB Capital Fund Investments?

Meer artikelen