BB Capital’s Friday Feed – Edition #50

1 december 2023

Elke week treft u hier op vrijdag de laatste updates van BB Capital Investments. Met insights en nieuws over onze portfoliobedrijven en de fondsen waar we met BB Capital Fund Investments in investeren. Maar ook: waar zijn we geweest, wat hebben we gezien en wat valt ons op? Wij delen het graag. 

New Team Member: Jana van den Bergen

Vanaf september is ons team flink uitgebreid, we stellen onze nieuwe teammembers graag aan u voor. Vandaag de beurt aan Jana van den Bergen

Jana studeerde International Business Administration en Sustainabilty aan de Erasmus Universiteit en Finance & Technology aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie heeft ze de organisatie Education in Transition opgericht en zat ze in het bestuur van het Women Business Network. Na haar studie heeft ze ervaring opgedaan in Tommy Hilfiger’s sustainability team, in deze tijd heeft ze ook haar startup, kleding deelplatform COMN, opgericht. Hierna heeft ze bijna vijf jaar bij Fashion for Good gewerkt waar haar focus lag op het investeren in startups met sustainable textile technologies. Voor haar werk in deze industrie heeft ze recentelijk de Ryan Young Climate+ Award ontvangen. 

In haar vrije tijd is Jana het liefst aan het golfsurfen of snowboarden, maar aangezien dit in Nederland best lastig is verdiept ze zich ook graag in AI en Emerging markets. Bij BB Capital zal Jana haar ervaring in sustainable finance gebruiken als Investment Associate.

Phenix Capital: Benelux Impact Seminar Series

Woensdag was Jana van den Bergen aanwezig bij de Benelux Impact Seminar Series georganiseerd door Phenix Capital. Een evenement in de Zoo van Amsterdam waarbij impact professionals van verschillende assetclasses samen worden gebracht om te discussiëren over hun ervaringen en ‘best practices’.

Zo leerden we over het balanceren van risk, return en responsibleness, wat ook wel 3D investing genoemd wordt. Deze investment strategie benadrukt dat er een derde dimensie (responsibleness) toegevoegd moet worden aan ons traditionele 2D (risk en return) investeringsmodel en dat al deze dimensies zowel in relatie tot elkaar als wel apart geëvalueerd moeten worden. Daarnaast was het event een goede gelegenheid om met andere funds in funds te discussiëren over hun fondselectieprocedure en innovatieve structuren om impact in een portfolio te integreren.

Afbeelding: 3D Investing Model, bron Invesco Europe

AlpInvest: Private Capital Research Symposium on Private Equity

Dinsdag woonde Koen Cremers en Jana van den Bergen het virtuele onderzoeksymposium bij van AlpInvest en het Private Equity Research Consortium. Dit jaar lag de focus op het effect van monetair beleid op private equity.

Het sentiment onder investeerders is verschoven naar een scenario waar rentes voor langere tijd op hogere niveaus kunnen blijven dan het uitzonderlijk lage niveau van het afgelopen decennium. Tijdens het symposium werd besproken wat de implicaties zijn van een hogere rente op het aan het werk zetten van kapitaal, exits en cashflows. Twee mooie take-aways zijn:

  • Bedrijven met een Private Equity (PE) eigenaar relatief betere leningsvoorwaarden kunnen krijgen ten opzichte van niet-PE bedrijven.
  • Het jaar 2023 is goed op weg om het op twee na hoogste jaar, gemeten in het volume van deals, sinds de financiële crisis te worden.

Argos Wityu: Argos Index, The mid-market reference

Argos Wityu publiceert ieder kwartaal een index van de waarderingen van private mid-market transacties in de Eurozone: de Argos Index. Dit kwartaal laat de Argos Index zien dat de waarderingsmultiples zijn gedaald, wat mede komt doordat de stijgende rente zorgt voor hogere kosten voor het financieren van een overname.

Opvallend is dat 85% van het aantal en de waarde van alle transacties in het derde kwartaal met strategische kopers wordt gedaan. Financiële kopers, zoals private equity partijen, waren de afgelopen jaren juist de motor van M&A activiteit. In het afgelopen kwartaal waren zij verantwoordelijk voor slechts 15% van het transactievolume en totale dealwaarde. Deze trends zijn wat ons betreft een logisch gevolg van de huidige markt. Het transactievolume in de M&A markt is al enkele kwartalen laag, door onder andere onzekere vooruitzichten, de oplopende financieringskosten en de lagere beschikbaarheid van financiering in het algemeen. De markt heeft tijd nodig om ‘tot elkaar’ te komen en het feit dat transactiemultiples dalen betekent dat dit proces in gang is.

Een natuurlijke en gezonde ontwikkeling. Naarmate de onzekerheid over de economie en rentestanden wegebt  zal het transactievolume weer toenemen. Het aantal transacties van private equity partijen gaat dan weer toenemen tegen aantrekkelijkere waarderingen. Een goed moment om een investering in private equity te overwegen.

Het gehele 3e kwartaal 2023 verslag van Argos Wityu lezen? Volg deze link.

Meer interesse in investeren in private equity via BB Capital Fund Investments? In december hebben wij onze laatste Webinar van 2023 gepland staan waarin wij u in vogelvlucht een introductie van BB Capital Investments geven en de highlights van het fonds vertellen. 

Aanmelden voor onze webinar op 13 december 2023? Volg deze link.
Voortaan elke vrijdag BB Capital’s Friday Feed met de nieuwste updates, insights en terugblikken in uw mailbox? *na de klik eerst het verzoek om de voorwaarden via de banner te accepteren, dan wordt u daarna doorgeleid naar het formulier. Dank!

Susan van Koeveringe

Susan is opgegroeid in een ondernemersgezin en startte na haar studie Bedrijfskunde Finance Investments bij ABN AMRO bank. In 2007 richtte ze BB Capital op, om ondernemers en de professionele financiele wereld van Private Equity te verbinden.

Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

Met BB Capital Fund Investments kunt u profiteren van de mogelijkheid om direct te investeren in een gespreide portefeuille met private equity beleggingen. Wij investeren uw individuele private equity vermogen onafhankelijk en langjarig in de private equity sector met een duurzaam hoog rendement van 10-15% per jaar. Meer weten over investeren in BB Capital Fund Investments?

Meer artikelen