BB Capital’s Friday Feed – Edition #48

17 november 2023

Elke week treft u hier op vrijdag de laatste updates van BB Capital Investments. Met insights en nieuws over onze portfoliobedrijven en de fondsen waar we met BB Capital Fund Investments in investeren. Maar ook: waar zijn we geweest, wat hebben we gezien en wat valt ons op? Wij delen het graag. 

BB Capital Fund Investments: Masterclass ‘Explore the future of investing’ 

Afgelopen donderdag organiseerden wij een Masterclass in het landhuis van Museum Voorlinden te Wassenaar. Wij kijken terug op een zeer geslaagd event. Tijdens deze masterclass heeft Jort Kelder ons meegenomen in de  “Future of Investing”.

Susan van Koeveringe vertelde over de manier waarop de fondsen binnen de portefeuille van BB Capital Fund Investments omgaan met innovatie. Daarna gaf zij het woord aan Ad Notenboom en Davy Louwers van Smile Invest, zij vertelden over hun portfoliobedrijf EFFECT Photonics. Tot slot nam Job van den Berg ons mee in de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie en gingen we naar huis met een aantal praktische tips om AI toe te passen.

De Masterclass gemist of meer te weten komen over EFFECT Photonics en AI? Beluister de nazit met Jort Kelder. Hij gaat tijdens deze nazit met Ad Notenboom van Davy Louwers van Smile Invest dieper in op het zeer innovatieve bedrijf EFFECT Photonics. Ook gaat hij de diepte in met AI-expert Job van den Berg over de toekomst en mogelijke gevolgen van kunstmatige intelligentie.

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over BB Capital Fund Investments? Dit jaar hebben wij nog een tweetal webinars gepland staan, waarin we u in vogelvlucht meenemen in het investeren in private equity bij BB Capital Fund Investments. Eerst meer lezen over ons fonds? Onze brochure is weer voorzien van de nieuwste inzichten.

Via deze link beluistert u de nazit met Jort Kelder. Wilt u zich aanmelden voor een van onze webinars of de nieuwste brochure downloaden? Volg dan deze link.

Aeternus Corporate Finance: RvC Event ‘De commissaris van vandaag is vooral bezig met morgen’

Na het succes van het evenement in juni van dit jaar waar Susan van Koeveringe bij aanwezig was, heeft Aeternus Corporate Finance wederom een evenement georganiseerd over de rollen, taken en vraagstukken van de commissaris, want tegenwoordig gaat de taak van de Raad van Commissarissen verder dan enkel toezicht houden en financiën beheren.

De introductie, door Jacques Jetten van Aeternus Corporate Finance, ging over de vraagstukken waar de commissaris mee te maken heeft, zoals AI, innovation, digitalisering, etc. Aansluitend gaf Prof. dr. Dennis Vink, hoogleraar Finance and Investments aan Nyenrode Business Universiteit, een masterclass over de rol van de RvC bij financiële verslaglegging en conflicten.

Om de avond af te sluiten volgde een paneldiscussie waar een aantal stellingen besproken werden en waar de pannelleden hun visie en ervaringen over konden tentoonstellen. Nancy Kouwenhoven was panellid samen met Prof. dr. Dennis Vink en Prof. mr. Huub Willems, vooraanstaand jurist met brede carrière en onder andere lid van de RvC van VodafoneZiggo. Een van de onderwerpen die tijdens de paneldiscussie aan bod kwam was de vraag of een commissaris voornamelijk financieel onderlegd moet zijn. De visie van Nancy Kouwenhoven hierop is:

“Financiële achtergrond is zeker relevant en belangrijk, maar zien wij als een hygiënefactor of vanzelfsprekendheid die je van een financiële investeerder mag verwachten. De directeuren van de bedrijven waar wij typisch in investeren zoeken meer dan alleen kapitaal. Zij zoeken een strategische partner die hen helpt verder te groeien. We erkennen dat wij geen “alwetende” zijn en ons netwerk van industry experts zetten wij dan ook in om ons te helpen bij specifieke onderwerpen waar zij veel van weten.”

UniGestion: Emerging Manager Conference

Deze week vond de Emerging Manager Conference van UniGestion plaats in Zürich. Susan van Koeveringe en Mathijs Biesta hebben dit event bijgewoond om meer te weten te komen over het investeren in jonge fondsmanagers.

Jong heeft in dit kader niets te maken met de leeftijd van de mensen, maar wel met het aantal jaar dat een fondsmanager actief is. First-time-funds is ook een bekende term om aan te geven dat een fondsmanager pas met het eerste fonds actief is. Veelal worden first-time-funds opgericht door professionals die hun sporen hebben verdiend bij bekende, grote fondshuizen zoals KKR, Blackstone of Advent International. Dat wil niet zeggen dat zij met een eigen, vaak kleiner en specialistischer fonds, ook succesvol zullen zijn. Het is een ander speelveld, de transacties zijn kleiner en het aantrekken van nieuwe deals begint vanaf nul.

Voor een investeerder is een first-time-fund best een risicovolle onderneming. De rendementen kunnen wel attractief zijn, dit heeft te maken met het feit dat er een zeer fundamentele ‘alignment’ is tussen de fondsmanager en de investeerder. De jonge fondsmanager moet zich bewijzen en heeft vaak relatief veel eigen kapitaal in een investering zitten. Hoe moet je als investeerder dan op een juiste wijze investeren in emerging managers? Spreiding, is ons devies. Spreiding over meerdere first-time-funds én zorgen dat deze categorie slechts een klein deel is van een grotere, gespreide private equity portefeuille. Precies zoals we dat bij BB Capital Fund Investments doen.

Cosmetique Totale: Overname van MyDerma in Duitsland

Wij zijn verheugd aan te kunnen kondigen dat Cosmetique Totale BV, een portfoliobedrijf van BB Capital Investments, MyDerma heeft overgenomen. Met de acquisitie van deze Duitse keten van huidklinieken groeit Cosmetique Totale naar ruim 80 vestigingen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Wij, BB Capital Investments, hebben sinds 2020 een meerderheidsbelang in Cosmetique Totale, dat sindsdien door strategische overnames het aantal vaste en ambulante behandellocaties heeft verdubbeld. Met de overname van het Belgische Laserontharing.be deed de specialist in huid- en lasertherapie in 2022 een eerste internationale overname, gevolgd door een deel van de Franse keten Dépil Tech eerder dit jaar in Frankrijk en België. In Nederland heeft Cosmetique Totale in het eerste halfjaar van 2023 City Clinics overgenomen, waarmee zij het aanbod heeft uitgebreid met injectables behandelingen, waaronder botox en fillers.

Gefeliciteerd Fabian OttoMerel Venneman en de rest van team Cosmetique Totale! Samen met BB Capital en Kartesia is er weer een mooie stap voorwaarts gezet om de ambitie uit te groeien tot de Europese marktleider voor huidtherapie, laserbehandelingen, injectables en medische peelings te realiseren.

Het persbericht lezen over de overname? Volg deze link.
Voortaan elke vrijdag BB Capital’s Friday Feed met de nieuwste updates, insights en terugblikken in uw mailbox? *na de klik eerst het verzoek om de voorwaarden via de banner te accepteren, dan wordt u daarna doorgeleid naar het formulier. Dank!

Susan van Koeveringe

Susan is opgegroeid in een ondernemersgezin en startte na haar studie Bedrijfskunde Finance Investments bij ABN AMRO bank. In 2007 richtte ze BB Capital op, om ondernemers en de professionele financiele wereld van Private Equity te verbinden.

Meer weten over investeren in private equity via BB Capital Fund Investments?

Met BB Capital Fund Investments kunt u profiteren van de mogelijkheid om direct te investeren in een gespreide portefeuille met private equity beleggingen. Wij investeren uw individuele private equity vermogen onafhankelijk en langjarig in de private equity sector met een duurzaam hoog rendement van 10-15% per jaar. Meer weten over investeren in BB Capital Fund Investments?

Meer artikelen